Za każdym gdy na blogu nastąpi przerwa w publikowaniu przepisów mam nieodpartą potrzebę wyjaśnienia Wam w kilku słowach co się działo. Tym razem przychodzę z małym życiowym update’em i świetnym pomysłem na szybki obiad warzywny. Okra w pomidorach na przełamanie ciszy będzie idealna!

Za sprawą Instagrama, gdzie wrzucam na szybko zdjęcia z mojej codzienności, mam wrażenie, że ta przerwa wcale nie była aż tak długa 😉 Co się ze mną działo? Pochłonęła mnie praca zawodowa i kolejne wyzwania! Pamiętacie jak dzieliłam się z Wami informacją o zmianie zawodu i rozpoczęciu pracy jako dietetyk? Był to chyba najbardziej osobisty wpis w historii bloga i tak zupełnie odmienny od poruszanej tu tematyki.

Dietetyka zmieniła wiele w moim życiu i wiem że jest to moja droga! Aktualnie swoją pasję do zdrowego odżywiania rozwijam z trzema świetnymi Kobietkami, gdyż otrzymałam propozycję dołączenia do zespołu Slimfood w Gdańsku! To właśnie tam od 3 miesięcy przelewam swój zapał do gotowania na papier i tworzę zdrowe i smaczne jadłospisy moim podopiecznym. Poradnia dietetyczna Slimfood, w której mam przyjemność pracować, to miejsce w którym liczy się przede wszystkim holistyczne podejście do pacjenta.

Przygotowujemy indywidualne plany żywieniowe dostosowane do chorób z którymi zmagają się nasi podopieczni, jak również bierzemy pod uwagę rodzaj wykonywanego zawodu i upodobania smakowe pacjentów. Stawiamy na zdrowie i zmianę nawyków żywieniowych, tak by uzyskane podczas terapii efekty zostały na stałe. Zatem jeśli potrzebujesz pomocy w ułożeniu planu żywieniowego zapraszam do kontaktu ze Slimfood, z pewnością wspólnie ustalimy najlepsze rozwiązanie żywieniowe dostosowane do Twoich potrzeb i możliwości.

Skoro już update życiowy mamy za sobą to teraz biegnijcie do Lidla po okrę i bierzemy się za gotowanie!

Składniki:

  • Okra 300 g
  • Pomidory krojone 1 puszka
  • Cebula 2 średnie szt.
  • Przyprawy: kurkuma, chili, papryka słodka, czarnuszka, kmin rzymski, sól, pieprz
  • Komosa lub kasza gryczana niepalona (lub inna dowolna kasza)
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Okrę myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w plasterki. Okra będzie delikatnie kleista w środku. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojoną okrę i przyprawy, chwilę całość podsmażamy. Na patelnię dodajemy pomidory i dusimy 15 minut, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Okra powinna być chrupka, a cebulka mięciutka. W między czasie gotujemy kaszę i podajemy z okrą w pomidorach.

Danie możecie wzbogacić dodatkowo o mięso, parmezan lub płatki drożdżowe nieaktywne, które wzbogacą smak dania. Okra w pomidorach to bardzo szybki przepis, obiad jest gotowy w niespełna 30 minut.

Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało lub podzielcie się swoimi przepisami na okrę.

Pozdrawiam,

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]