Tofu jest o tyle specyficznym produktem, że przyjmuje w pełni smak marynaty czy sosu. Zatem dobrze przygotowany sos pozwoli nam cieszyć się wyśmienitym daniem! W moim przypadku padło na tofu w sosie grzybowym.

Grzyby bardzo lubię, jeśli nie posiadam leśnych to korzystam z pieczarek, aczkolwiek bardzo polecam wypróbować ten przepis z grzybami leśnymi. Teraz mrożone grzyby leśne można dostać też w marketach, co znacznie przyśpiesza przygotowanie dania .

Składniki
  • Tofu naturalne 180g
  • Grzyby 1 opakowanie ok. 250g
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej rzepakowy
  • Parmezan opcjonalnie lub płatki drożdżowe nieaktywne
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber
  • Kasza pęczak
  • Natka pietruszki
Sposób przygotowania

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy posiekany drobno czosnek i chwilę dusimy. Dodajemy grzyby i dusimy do momentu ich rozmrożenia. Na tym etapie otrzymujemy sos bazowy i tylko od nas zależy z czym mamy ochotę go podać. Spokojnie możemy użyć mięsa drobiowego, warzywa strączkowe (ciecierzycę lub soczewicę), ja dodałam pokruszone tofu i doprawiamy cały sos solą, pieprzem oraz ziołami.

Ostatnio bazowy sos grzybowy użyłam do twarogowych klusek z mąką pełnoziarnistą i też wyszło przepysznie.

Gotowe tofu w sosie grzybowym podajemy z ugotowaną kaszą i obficie posypujemy posiekaną pietruszką. Opcjonalnie na talerzu możemy posypać parmezanem lub płatkami drożdżowymi.

Tofu w sosie grzybowym, jak już pisałam, możemy wymienić na kurczaka lub indyka, kaszę na makaron lub ryż. Możliwości do modyfikowania dania cała masa, wystraczy zajrzeć co akurat mamy do wykorzystania w lodówce i do dzieła! Do dania można użyć również pieczarek natomiast smak nie będzie już tak wyrazisty jak w przypadku grzybów leśnych.

Tofu w sosie grzybowym jest kremowe, wyraziste i nadaje pysznego smaku tofu. Myślę, że nawet osoby które nie przepadają za tofu w tej formie nawet nie zauważą jego dodatku 😉

A jaka jest Twoja ulubiona forma podania tofu? Jeśli szukacie innych przepisów na tofu sprawdźcie też przepis na naleśniki z tofu

Pozdrawiam,

SmakUla