Co to był za szalony miesiąc! Kompletny brak czasu na cokolwiek związanego z blogiem. Po cichu liczę że teraz nastąpi zwolnienie tempa, co zaowocuje w nowe przepisy na blogu. A już dziś przychodzę do Was z przepisem na gołąbki w kapuście pekińskiej.

Zawsze przerażało mnie przygotowanie gołąbków, ze względu na czas jaki trzeba poświęcić aby w końcu móc cieszyć się ich pysznym smakiem. Przez długi czas szykowałam namiętnie gołąbki po meksykańsku, bez zawijania, bez zaparzania kapusty, szybko, idealnie. Ale nadszedł czas, gdy gołąbki nie dawały mi spać po nocach, chodziły za mną tak długo aż zrobiłam, ale oczywiście „po swojemu” 😉

Wykorzystałam młodą kapustę pekińską dzięki czemu proces zaparzania był ekspresowy, gołąbki delikatne, a kapusta rozpływająca się w ustach! To co chcecie przepis?

Składniki:
  • Kapusta pekińska 1 średnia szt.
  • Mięso mielone z piersi indyka 400 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu
  • Ryż basmati 50 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Bulion warzywny 700 ml
  • Sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cebula suszona opcjonalnie
Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy do miękkości. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieszamy z ugotowanym ryżem.

Kapustę dzielimy na liście, oczyszczamy i po kolei umieszczamy liście w garnku z gotującą się wodą. Młodym liściom wystarczy dosłownie 1-2 minuty i powinny stać się elastyczne. W liście zawijamy porcje mięsa, a gotowe zawiniątka umieszczamy w garnku.

Gołąbki z kapusty pekińskiej zalewamy bulionem i gotujemy ok. 40 min. pod przykryciem. W osobnym, małym garnuszku przygotowujemy sos pomidorowy. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat, doprawiamy papryką słodką, suszoną cebulą i opcjonalnie ziołami. Sos chwilę gotujemy by zredukować wodę, całość doprawiamy do smaku. Jeśli wolicie bardziej płynny sos, wówczas możecie dodać do sosu trochę bulionu, w którym gotowały się gołąbki.

Ugotowane gołąbki polewamy sosem i podajemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Jak dla mnie gołąbki w młodej kapuście pekińskiej z ziemniaczkami to kwintesencja lata <3

A u Was przygotowuje się gołąbki w sosie pomidorowym czy śmietanowym? Kapusta biała, włoska czy pekińska?

Pozdrawiam,

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]