Koktajl bananowy z siemieniem lnianym

Dziś słów kilka o moim ulubieńcu „po treningowym”. Nie od dziś wiadomo, że po wysiłku fizycznym należy dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych pozwalając tym samym na pełną regenerację organizmu. Z racji, iż ćwiczę wieczorami i wyznaję zasadę „śniadanie jedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą” mój sposób na kolację po wieczornym treningu nie każdemu może odpowiadać, lecz jako przekąska w ciągu dnia sądzę, że przypadnie do gustu wielu osobom. Koktajl bananowy, bo o nim mowa, przez dłuższy czas przygotowywałam z dwóch składników banan i maślanka. Obieramy, zalewamy maślanką, blendujemy, proste? Pewnie że proste!

Ostatnio jednak postanowiłam wzbogacić mój koktajl bananowy o siemię lniane, które nałogowo dodajemy do domowego chleba i śniadaniowych musli. Siemię lniane najlepiej działa w formie wywaru, gdy 2 łyżki ziaren zalewamy gotującą wodą, przykrywamy, odstawiamy do przestygnięcia i pijemy napęczniałe ziarna wraz z otrzymaną wodą. Szczerze mówiąc sama „glutowata” woda z ziarenkami nie zachęca do picia. Dlatego też postanowiłam 2-3 razy w tygodniu wzbogacić koktajl po treningowy wywarem z siemienia lnianego a w pozostałe dni przemęczyć się i pić letnią wodę z namoczonymi, zblendowanymi ziarenkami.

skladniki koktajl bananowy

Może i woda z glutkami nie wygląda zachęcająco ale warto się przełamać. Nie wiem czy wiecie ale te malutkie ziarenka zawierają m.in kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę E, potas, cynk, lignany, które regulują poziom estrogenów. Działają osłonowo, powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, utrudniając wchłanianie szkodliwych związków. Działają także łagodząco na problemy z zaparciami, doskonale nawilżają śluzówkę przez co picie siemienia lnianego powinno wejść w nawyk osobom pracującym głosem. Siemię lniane łagodzi także problemy z refluksem żołądkowym. Ale co dla mnie istotne siemię lniane świetnie działa na skórę, włosy i paznokcie! A właśnie wzmocnienia włosów i paznokci teraz potrzebuję. Ślub coraz bliżej więc lśniące, zdrowe włosy i mocne paznokcie jak najbardziej mi się marzą. Więc podejmuję wyzwanie i sprawdzę jak siemię lniane w takiej formie zadziała na mój organizm.

koktajl bananowy

Do przygotowania mojego koktajlu potrzebuję:

  • Pół banana
  • 150 ml maślanki
  • Wywar z siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Dwie łyżki siemienia lnianego zalewamy wrzątkiem, mniej więcej do połowy kubka. Przykrywamy i odstawiamy aby ziarna napęczniały i lekko przestygły. Wywar przygotowuję zazwyczaj przed wyjściem na fitness. Po powrocie obieram połowę banana i blenduję razem z ziarnami siemienia oraz z powstałą wodą. Całość zalewam maślanką, chwilę miksuję i popijam koktajl bananowy z siemieniem lnianym.

koktajl bananowy 2

Dzięki przygotowaniu koktajlu na bazie maślanki otrzymujemy niskokaloryczny, orzeźwiający napój, dużo łatwiej trawiony przez organizm niż np. mleko. Koktajl bananowy z maślanki zawiera dużo wapnia, witaminy B a przy tym warto pamiętać, że 100ml maślanki zawiera zaledwie 45kcal ! W dzisiejszych czasach zewsząd jesteśmy zasypywani dość sporymi dawkami konserwantów, stabilizatorów, emulgatorów kryjących się na etykietach pod tajemniczymi znakami „E”. Jednym z nich jest E452 czyli tzw. polifosforany, które dodawane są do wędlin, przetworów mięsnych, gum do żucia, serków topionych, owoców kandyzowanych i wielu, wielu innych produktów zjadanych przez nas codziennie. Polifosforany uznane są za nieszkodliwe, jednak warto pamiętać, że zbyt duże spożycie tych substancji prowadzi do eliminacji wapnia z kości i doprowadzić może do osteoporozy. Dlatego tak ważne jest dostarczanie codziennej dawki wapnia naszemu organizmowi, koktajl bananowy na bazie maślanki jak najbardziej sprawdzi się w tym zadaniu.

Jednym słowem bogate źródło wapnia, idealny na upalne dni, świetnie sprawdzi się po treningu, a przy tym doskonale nadaje się dla osób dbających o linię. Także pijcie śmiało moi drodzy!

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 22 Average: 3]

Komentarzy

  1. Fasola

    Wszystko ok tylko jest 1 Zasada-Siemię Lniane Nigdy nie zalewamy Wrzątkiem!!

    • SmakUla

      Hej,
      bardzo dziękuję za komentarz oraz skorzystanie z przepisu, który dodałam tak dawno 🙂
      Będzie mi bardzo miło jeśli rozwiniesz swój komentarz i dasz znać z jakiego względu nie zalewamy wrzątkiem siemienia- chodzi o utratę omega 3 czy coś innego?

      Pozdrawiam 🙂

  2. Aga

    Kefir a maślanka… co lepsze dla organizmu? 🙂

    • SmakUla

      Kefir i maślanka są produktami zdrowymi i polecanymi w codziennej diecie. Posiadają zbliżone wartości odżywcze przy czym :
      Maślana jest produktem o niższej kaloryczności przy zachowaniu takiej samej, jak w przypadku kefiru, wartości białka i węglowodanów, ma też niższy indeks glikemiczny. Wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluję pracę jelit.
      Kefir natomiast zawiera więcej kwasu foliowego zatem polecany jest kobietom w ciąży. Kefir powstaje w procesie fermentacji więc może nieco lepiej działać na przemianę materii i florę bakteryjną hamując rozwój chorobotwórczych bakterii.
      Warto zwrócić jednak uwagę aby oba produkty nie zawierały w składzie mleka w proszku, jest to zbędny dodatek.

      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

  3. Monika

    a co jeśli posiadam w domu len już zmielony ?

    • SmakUla

      Len zmielony możesz również zaparzyć lub dodać bezpośrednio do koktajlu. Pamiętaj jednak, że mielony len należy szybko zużyć bo niestety w takiej formie znacznie szybciej utleniają się jego najcenniejsze składniki.

      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. sezonada.pl

    Nie ukrywam, że takie połączenie mnie zaskoczyło. Ale że jestem „bananowcem” to dobry sposób, żeby przemycić dobrodziejstwo siemienia.

    • SmakUla

      Pewnie, że dobry, dzięki zblendowanym nasionom siemienia koktajl jest jeszcze bardziej gęsty i sycący. Polecam 🙂

  5. mmm!!! Wygląda pysznie 🙂

    • SmakUla

      Smakuje jeszcze lepiej. Spróbuj zdecydowanie warto 🙂

      Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑