Co roku mamy swój standardowy pakiet potraw świątecznych. Musi pojawić się karp, barszcz czerwony i pierogi! Ale szukamy też nowych inspiracji, aby zaskoczyć gości czymś nowym 🙂 Sandacz w sosie pieczarkowo-porowym to przepis na delikatną rybę w przyjemnie kremowym sosie.
Dużo się przy nim nie napracujemy a jego łagodny smak z pewnością przypadnie gościom do gustu.
Składniki:
- Sandacz 1 kg
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Pieczarki 500g
- Por 2 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Mleczko kokosowe 200g lub śmietana 12 %
- Koperek
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber
Sposób przygotowania
Rybę oczyszczamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy łyżką oleju. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojony drobno por i chwilę podsmażamy. Na patelnię dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki zmiękną doprawiamy całość ziołami i podsmażamy, aby zredukować wodę.
Na koniec dodajemy na patelnię mleczko kokosowe, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Otrzymanym sosem polewamy upieczoną rybę.

Sandacz w sosie pieczarkowo-porowym możemy podać z ugotowanymi ziemniaczkami, całość możemy posypać posiekanym koperkiem.
Mleczko kokosowe nadaje sosu aksamitności i podkreśla pieczarkowo- ziołowy smak. Mleczko możemy zamienić też na śmietanę 12%, będzie ona równie delikatna.
A jak jest u Was stawiacie na klasykę jeśli chodzi o przepisy na Święta czy szukacie nowych rozwiązań? U nas co roku pojawia się pytanie, co tu nowego przygotować ale oczywiście jest też baza standardowych przepisów, które muszą się pojawić!
W zeszłym roku przygotowałam Wam moje świąteczne menu , więc jeśli szukacie inspiracji to gorąco zachęcam do zajrzenia do wpisu 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
SmakUla
Dodaj komentarz