Co roku mamy swój standardowy pakiet potraw świątecznych. Musi pojawić się karp, barszcz czerwony i pierogi! Ale szukamy też nowych inspiracji, aby zaskoczyć gości czymś nowym 🙂 Sandacz w sosie pieczarkowo-porowym to przepis na delikatną rybę w przyjemnie kremowym sosie.

Dużo się przy nim nie napracujemy a jego łagodny smak z pewnością przypadnie gościom do gustu.

Składniki:
  • Sandacz 1 kg
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Pieczarki 500g
  • Por 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mleczko kokosowe 200g lub śmietana 12 %
  • Koperek
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber
Sposób przygotowania

Rybę oczyszczamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy łyżką oleju. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojony drobno por i chwilę podsmażamy. Na patelnię dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki zmiękną doprawiamy całość ziołami i podsmażamy, aby zredukować wodę.

Na koniec dodajemy na patelnię mleczko kokosowe, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Otrzymanym sosem polewamy upieczoną rybę.

Sandacz w sosie pieczarkowo-porowym możemy podać z ugotowanymi ziemniaczkami, całość możemy posypać posiekanym koperkiem.

Mleczko kokosowe nadaje sosu aksamitności i podkreśla pieczarkowo- ziołowy smak. Mleczko możemy zamienić też na śmietanę 12%, będzie ona równie delikatna.

A jak jest u Was stawiacie na klasykę jeśli chodzi o przepisy na Święta czy szukacie nowych rozwiązań? U nas co roku pojawia się pytanie, co tu nowego przygotować ale oczywiście jest też baza standardowych przepisów, które muszą się pojawić!

W zeszłym roku przygotowałam Wam moje świąteczne menu , więc jeśli szukacie inspiracji to gorąco zachęcam do zajrzenia do wpisu 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

SmakUla

[Głosów: 1   Average: 5/5]