Widzę po statystykach, że bardzo polubiliście moje placki z cukinii z piekarnika, co mnie ogromnie cieszy <3 Postanowiłam pójść o krok dalej i przygotowałam kolejny przepis na cukiniowe placki z ryżem.

Placki są soczyste za sprawą startej cukinii i dodanych pomidorów. Dają nam sytość, bo w składnikach ukryłam ryż, więc będą świetną propozycją obiadową.

Cukiniowe placki z ryżem możecie podawać z sosem jogurtowym lub odrobiną sera gorgonzola. Osobiście o tej porze roku chętnie doprawiam dania solidną porcją curry lub kurkumy, natomiast jeśli nie lubicie tego typu przypraw dodajcie więcej ziół.

Składniki:

  • Cukinia 200g
  • Pomidory 200g
  • Ryż basmati 50g
  • Mąka pełnoziarnista 4 łyżki
  • Jajko 1 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula czerwona 0,5 małej szt.
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, tymianek, cząber lub bazylia, zioła prowansalskie
  • Olej rzepakowy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Cukinię, czosnek i cebulę ścieramy na tarce lub w wersji ekspresowej możemy posiekać za pomocą blendera z ostrzem w kształcie „S”. Pomidory drobno kroimy a ryż gotujemy. Warzywa łączymy, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, olej, ryż i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę całość dokładnie mieszamy i za pomocą łyżki porcjujemy ciasto na placki

Cukiniowe placki z ryżem smażymy na patelni lub pieczemy na blaszce wyłożonej papierem, w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 30 min. Po 20 minutach pieczenia cukiniowe placki należy delikatnie przewrócić na drugą stronę.

Tak jak wspominałam, placki świetnie smakują na ciepło z dodatkiem gorgonzoli lub sosu jogurtowego. Sprawdzą się też jako lunch do pracy, nawet na zimno. Zazwyczaj przygotowuję je w wersji z piekarnika, co zdecydowania skraca czas przygotowania dania. W końcu nie musimy stać nad patelnią i pilnować placków a i sprzątania jest zdecydowanie mniej 😉

Pozdrawiam,

SmakUla.