Do wiosennych, lekkich dań z pewnością można zaliczyć placki z cukinii! Z dodatkiem sosu jogurtowego z aromatycznym koperkiem i chrupiącą rzodkiewką- to zdecydowanie kwintesencja wiosny.
Placki z cukinii w wersji nieco lżejszej, bo z piekarnika, świetnie sprawdzą się w roli lunchu do pracy czy pysznej kolacji. Sprzątać dużo po nich nie trzeba bo wszystko pieczemy w piekarniku, dodatkowo oszczędzamy czas, który normalnie tracimy stojąc przy patelni a do tego nie trzeba solidnie wietrzyć mieszkania jak po smażeniu. Same plusy więc bierzmy się do pracy!
Składniki:
- Cukinia 1 średnia sztuka
- Jajko 1 szt
- Płatki owsiane 3 łyżki
- Cebula dymka 2 szt lub jedna zwykła mała
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, papryka chilli
Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na średnich oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie cukinię solidnie odciskamy z nadmiaru wody. W między czasie cebulę drobno siekamy a następnie podsmażamy na oleju. Odciśniętą cukinię łączymy z jajkiem, dodajemy przyprawy, zmielone na mąkę płatki owsiane i podsmażoną cebulę. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby płatki wchłonęły część wody. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżki porcje farszu na placki z cukinii, pieczemy przez 15 minut, włączamy termoobieg i zapiekamy kolejne 5 minut. Placki najlepiej odkleić od papieru za pomocą ostrego noża, odchodzą idealnie!
Placki z cukinii podajemy z wiosennym sosem jogurtowym z solidną porcją posiekanego koperku i startych rzodkiewek. Sos doprawiamy solą i pieprzem, polewamy nim ciepłe placki z cukinii i zjadamy ze smakiem 😉
A jakie są Twoje ulubione wiosenne dania?
Pozdrawiam
SmakUla.
Zacnie! Tylko żebym się skupiła i dodała zmielone arki do wymieszanych warzyw z jajkiem i przyprawami byłoby zdecydowanie lepiej!!
Następnym razem na pewno pójdzie lepiej 😉 Dziękuję za komentarz 🙂