Kotlety schabowe inaczej – bez smażenia!

Czas na prawdziwie męski obiad, czyli mięcho w roli głównej! Dziś na naszym talerzu kotlety schabowe.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała, ale Panowie nie martwicie się najważniejsze czyli mięsko i panierka została! Dobre wieści drogie Panie kotlety schabowe nie wymagają smażenia, więc obędzie się bez sprzątania kuchenki i wietrzenia mieszkania. Podczas przygotowania kotletów schabowych bazą panierki pozostaje, tak jak w oryginale rozbite jajko. Ja do jajek dodaje odrobinę mleka, soli i pieprzu.

składniki

Mięsko kroimy na plastry i rozbijamy. Każdy kawałek schabu przyprawiam solą i pieprzem, następnie moczę w jajku, panierce i układam na blaszce. Do tej pory kotlety schabowe w mojej (nie)tradycyjnej wersji robiłam zazwyczaj w panierce z płatków kukurydzianych, które lekko kruszyłam. Dziś poszalałam i zrobiłam nie jedną, nie dwie ale aż 3 wersje panierki do moich kotletów. I skromnie powiem jedna lepsza od drugiej!

I wersja: to zwykłe płatki kukurydziane, lekko pokruszone,

II wersja: to otręby owsiane,

III wersja: popping z amarantusa, moje ostatnie odkrycie o lekko orzechowym posmaku, które możemy dodać do musli, jogurtu, czy nawet zupy!

Najładniej przed pieczeniem prezentuje się popping z amarantusa, ma on strukturę drobnych, leciutkich kuleczek.

surowy w panierce

Po upieczeniu nie jest już aż tak efektownie ale za to bardzo smacznie. Najbardziej chrupka i przypominająca tradycyjną panierkę jest wersja I z płatkami kukurydzianymi, płatki lekko się zapiekają tworząc złocistą, chrupiącą panierkę. Co do otrębów owsianych, jest to ciekawa odmiana, aczkolwiek dodałabym do nich np. ostrą paprykę, by nadać panierce wyrazistszy smak. Panierowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180º i piekę ok 30 minut. Po 15 minutach, o ile kotlety już się lekko zarumieniły, przewracam je na drugą stronę. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączam również termoobieg z grzaniem góra, dół. Kotlety schabowe podaję z porcją warzyw. W dniu dzisiejszym postawiliśmy na pomidory z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.

gotowe schabowe

Tak przygotowane kotlety to świetna alternatywa dla naszych tradycyjnych, smażonych schaboszczaków, które zawsze kojarzyły mi się z typowo niedzielnym, rodzinnym obiadem. Jest to dość szybka propozycja obiadowa, więc świetnie nadaje się do przygotowania po przyjściu z pracy. Znacznie zdrowiej i mniej kalorycznie wcale nie oznacza gorzej a wręcz przeciwnie, spróbuj a będziesz zaskoczona/y jak pyszne danie można otrzymać tak niewielkim nakładem pracy i czasu!

Dasz się skusić?

Pozdrawiam serdecznie,

SmakUla.

[Głosów:75    Średnia:2.7/5]
Podziel się...Share on Facebook44Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest2Email to someone

9 Komentarze

  1. Świetny przepis dla osób na diecie! Kotlety wyszły wcale nie gorsze od tradycyjnych schabowych:) Robiłam wersję z amarantusem, na papierze do pieczenia, niestety dość dużo panierki się odkleiło. Jakaś wskazówka jak uniknąć odklejania?

    • SmakUla
      SmakUla

      3 grudnia 2016 at 17:46

      Cieszę się, że posmakowały 🙂 W wersji z amarantusem można spróbować odwrócić kotlety podczas pieczenia, u mnie to czasem pomaga, choć amarantus jest bardzo delikatny i czasem odchodzi od kotleta.

  2. A ze zwykłą bułką tartą wyjdzie? Czy się spali?

  3. Witam.
    Jako, że jestem świerzakiem mam pytanie: kotlety układamy na suchej, nieposmarowanej niczym blasze czy też należy ją czymś wysmarować? Można tu zastosować papier do pieczenia? Pytam, bo nie chce, żeby mi się wszystko poprzyklejało do blachy/papieru :]
    Pozdrawiam.

    • SmakUla
      SmakUla

      17 lutego 2015 at 10:37

      Kotlety czy to mielone czy schabowe zawsze piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zero tłuszczu i nic się nie przypieka.
      Sprawdzone wielokrotnie, polecam ! 🙂

      Pozdrawiam 🙂

  4. SmakUla
    SmakUla

    12 marca 2014 at 08:47

    Bardzo się cieszę, dajcie koniecznie znać jak wyszło! Zdjęcia mile widziane 🙂

  5. Mnie również, a dumałam co by tu jutro na obiad 😉

  6. Namówiłaś mnie! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑