Moi Drodzy rozpoczynamy weekend! A jak wiadomo weekendowe wieczory sprzyjają spotkaniom towarzyskim. Czym przywitać naszych gości?
Oczywiście wiadomo, że przygotowane samodzielnie przekąski dużo lepiej smakują niż kupne zakąski, więc o ile tylko mamy taką możliwość bardzo zachęcam do zaprezentowania gościom własnoręcznie przygotowanych smakołyków.
Dziś jedna z moich propozycji na imprezowe przekąski-zakąski, czyli pasta z tuńczyka z grzankami.
Czego potrzebujemy?
- 2 puszki tuńczyka (proponuję tuńczyka w wodzie, zdecydowanie zdrowszy od wersji w oleju)
- por 1 szt.
- twaróg biały chudy (3/4 kostki)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- jogurt grecki
- przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (opcjonalnie)
Opcjonalnie możemy dodać również kukurydzę. Proponuję jednak dodać ją na sam koniec, jako dodatek, gdy już skończymy blendowanie.
Sposób przygotowania:
Tuńczyka odsączamy z wody, przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pokruszony twaróg, pokrojone jajka i por. Dodajemy 2 -3 łyżki jogurtu greckiego i całość miksujemy blenderem. Gotową pastę doprawiamy do smaku np. solą i pieprzem. Ostatnio doprawiłam mieszanką przypraw do jajecznicy i sałatek wyszło pysznie!
Pastę podajemy z chrupkim pieczywem i świeżymi warzywami. Jeśli mamy niewiele czasu proponuję zaopatrzyć się w gotowe sucharki. Gdy czas nam na to pozwoli można oczywiście samodzielnie zrobić tosty z ciemnego pieczywa. Przygotowane przekąski możemy posypać suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.
Przekąska jak widzicie w sam raz na jeden kęs 🙂 Zachęcam do wypróbowania przy kolejnej wizycie gości.
Pozdrawiam serdecznie, życząc udanego weekendu
SmakUla.
Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy Szczegóły na: http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/
zapraszam też na mojego bloga: http://kulinarnieszaleni.blog.pl/
Dziękuję za nominację 🙂
Z pewnością zajrzę na Twojego bloga.
Pozdrawiam serdecznie
SmakUla
Poproszę taki talerz na kolację! 🙂