Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

W dzisiejszych czasach wszyscy staramy się dbać o zdrowe odżywianie jednak od czego zacząć? Odpowiedź jest prosta- od zdrowych i przemyślanych zakupów! Aby zakupy okazały się zdrowe warto sprawdzać składy i wiedzieć jak czytać etykiety produktów spożywczych.

To właśnie podczas zakupów zapadają decyzje rzutujące na nasze odżywianie i stan zdrowia. Jeśli do koszyka trafi czekolada, ciasteczka i cała gama słodkich jogurtów i kolorowych napojów możemy być pewni, że jest to wybór daleki od racjonalnego żywienia. Jak świadomie robić zakupy i ze zrozumieniem czytać etykiety?


Jak sobie radzić, na co zwracać uwagę by w szybki sposób eliminować niekorzystne dla naszego zdrowia produkty żywnościowe podczas zakupów?

Przede wszystkim czytać etykiety produktów. Etykieta każdego produktu spożywczego powinna zawierać m.in. składniki, datę przydatności oraz wartość odżywczą produktu.

  • Składniki na etykiecie produktu wymienione są w kolejności malejącej. Zatem składniki znajdujące się na czele listy oznaczają, iż to właśnie ich jest najwięcej w danym produkcie. Jeśli sprawdzając etykietę okaże się, że cukier lub jego pochodna (m.in. : syrop glukozowo- fruktozowy, syrop glukozowy, dekstroza, maltodekstryny, karmel- często stosowany do barwienia pieczywa, słód jęczmienny, aspartam- E951, sorbitol-E420, acesulfam- E950) znajdują się w pierwszej trójce składników lepiej by ten produkt wrócił na półkę sklepową niż trafił do koszyka.
    Drodzy Rodzice pod kątem cukru zwróćcie szczególną uwagę na produkty typowo dedykowane dzieciom: płatki śniadaniowe, wody smakowe, jogurty dla dzieci. Nie dajmy się również bezwiednie nabrać na hasła „zero cukru”- przeczytajmy skład i sprawdźmy jakie zamienniki cukru zostały skrzętnie ukryte w produkcie i świadomie wybierzmy produkt, który rzeczywiście nam odpowiada.
  • Data przydatności, w tym przypadku możemy spotkać się z dwoma formami zapisu:
    Należy spożyć do oznacza, iż po upływie wskazanego terminu, produkt może być dla nas szkodliwy
    Najlepiej spożyć przed taki zapis informuje nas, iż po upływie wskazanego terminu, produkt może zmienić nieco smak, wygląd lub konsystencję, jednak nie powinien być on dla nas szkodliwy. Produkt taki możemy spożyć bez większego uszczerbku na naszym zdrowiu
  • Wartość odżywcza produktu, przedstawiona najczęściej w formie tabelarycznej: wartość kaloryczna produktu oraz rozkład składników odżywczych (białka, tłuszczu i węglowodanów) zawartych w 100 g produktu. Tu warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wagę całkowitą produktu, który planujemy zakupić aby móc przeliczyć podane wartości. W tej części etykiety możemy sprawdzić czy rzeczywiście oferowany produkt jest wysokobiałkowy, niskotłuszczowy i ile rzeczywiście cukru zawiera. Pod kątem zawartości cukru spotkamy się na etykiecie z zapisem w liście składników użytych do produkcji jak i w składnikach odżywczych przedstawionych sumarycznie .  

Podane w tabelce „węglowodany” oznaczają sumę węglowodanów prostych i złożonych w produkcie, poniżej pojawia się zapis „w tym cukry”, który oznacza wartość węglowodanów prostych i dwucukrów- np. glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza. Zapis ten wskazuje zarówno na użycie naturalnego cukru obecnego np. w owocach (o ile takie pojawiły się wśród składników) lub po prostu cukru dodanego przez producenta (określonego w składnikach jako cukier, sacharoza lub popularne zamienniki podane powyżej).

W jaki sposób określić czy podana ilość węglowodanów prostych (cukru) oznacza dużą porcję? Wystarczy pamiętać, że 1 łyżeczka cukru z cukierniczki to 5 g, zatem jeśli na etykiecie jogurtu owocowego w 100 g znajduje 12 g cukru a owoce to zaledwie kilku procentowy wsad owocowy oznacza to nic innego jak dodanie ponad 2 łyżeczek cukru na zaledwie 100 g produktu, a to już dużo. Sprawdźcie jaka zawartość cukru kryje się w wodach smakowych dedykowanych dzieciom czy napojach kolorowych, będziecie zaskoczeni. Zastanówcie się czy słodząc połowę szklanki wody czyli ok 100 g, taką ilością cukru bylibyśmy w stanie to wypić?

Na etykiecie często pojawia się również informacja o zawartości soli, tu również warto wybierać jak najniższe wartości, gdyż mamy tendencje do nadużywania soli w kuchni a warto pamiętać, iż zalecane dzienne spożycie soli to ok. 5-6 g (1 łyżeczka).

Jeśli wszystkie te zasady nagle ulecą nam z głowy podczas zakupów to pamiętajcie:


Im krótsza i zrozumiała lista składników, tym bezpieczniejszy jest dla nas produkt.

Udanych i świadomych zakupów

SmakUla.

[Głosów:3    Średnia:5/5]

2 Komentarz

  1. O tym, ze produkty na etykiecie sa umieszczane wg ich ilosci w danym produkcie – to nie wiedzialam! Dziekuje za informacje!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2019 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑