Nie wiem czy też tak macie ale wypiek domowego chleba, bułeczek, bagietek daje mi niesamowitą satysfakcję. Pomimo, iż można znaleźć w sklepach chlebek pita z dobrym składem to postanowiłam przygotować go samodzielnie w domu.

Chlebek pita przygotowałam z myślą o dodatku do pikantnej zupy ajwar, ale spokojnie możecie wykorzystać go też do curry, sałatek czy gulaszu lub przeciąć i nafaszerować ulubionymi dodatkami.

Składniki na 6-8 szt. :

  • Mąka z pszenna 220 g
  • Drożdże suszone 7 g
  • Mąka z ciecierzycy 100 g
  • Mąka do podsypania
  • Woda letnia 160 ml
  • Olej rzepakowy 2 łyżeczki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Opcjonalne dodatki (do wyboru): cząber, oregano, czarnuszka, tymianek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Do tego celu możemy użyć również robota kuchennego z mieszadłem typu hak i wyrabiamy ok. 10-15 minut. Następnie z ciasta formujemy kulę, podsypuje dno miski mąką, układamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do momentu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji pozwalającej na uformowanie rulonu. Rulon dzielimy na 6-8 kulek (w zależności na jak dużych chlebkach pita nam zależy). Każdą kulkę rozpłaszczamy, możemy też lekko rozwałkować, chociaż u mnie wystarczyło po prostu rozciągnięcie ciasta w dłoniach.

Chlebki pita układamy na uprzednio rozgrzanej blaszce w piekarniku o temp. 250 C i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut lub do momentu zarumienienia.

Chlebek pita podajemy z ulubioną sałatką, gęstą zupą lub jako dodatek do curry zamiast ryżu. Proste i szybkie pieczywo w domowych warunkach!

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]