Międzynarodowy dzień pizzy- przepis na ciasto

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy! Czy jest tu ktoś kto nie lubi pizzy? W tym roku święto przypada idealnie w sobotę więc nie ma wymówek, że czasu mało więc zamówię pizzę. Dziś zarządzam wspólne, rodzinne wypiekanie pizzy!

Jeśli macie kamień do pizzy to super, jeśli dysponujecie tylko piekarnikiem też ekstra bo z pewnością wyjdzie 😉 Tak się składa, że mam dla Was genialny przepis na ciasto do pizzy, które już wielokrotnie testowałam i zawsze wychodzi. Tak, przepis na ciasto, bo to podstawa i tu warto wiedzieć jakie proporcje zapewnią rewelacyjną pizzę, a składniki każdy lubi inne więc dobierzcie je wedle uznania.

Składniki na ciasto (2 placki):

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Drożdże 1/3 kostki (kostka= 100 g)
  • Woda letnia 2/3 szklanki
  • Sól szczypta
  • Olej 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy olej, sól. W wodzie rozprowadzamy drożdże, mieszamy dokładnie i zawartość szklanki przelewamy do miski. Całość zagniatamy w kulkę ( w razie potrzeby możemy podsypać mąką w trakcie zagniatania), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut lub do momentu podwojenia objętości.

Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na cienkie placki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ciasto gotowe. Teraz czas wyciągnąć wszystko co kryje się w lodówce i skomponować ulubione smaki. Składniki układamy na cieście i pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 12 minut.

Nasze ulubione połączenia

Ja, tak przygotowane ciasto smaruje zazwyczaj sosem pomidorowym na bazie koncentratu, czosnku i przypraw lub ketchupu z cukinii. Dodaje podsmażone pieczarki z cebulką, kiełbasę, oliwki, paprykę, kukurydzę tworząc domową Wiejską  koniecznie z papryczkami jalapeno . Zdecydowanie faworyt mojego Męża.

Mój faworyt to zielone pesto (można pominąć), gruszka, szynka parmeńska, gorgonzola i rukola <3 Najlepsza! Myślę, że obie wersje powstaną na tegoroczny dzień pizzy

A Ty jakie składniki na pizzy lubisz najbardziej? Świętujesz ze mną dzień pizzy?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

2 Komentarz

  1. Dziękuje za przepis, staram się co i rusz próbować jakiś nowych przepisów na ciasto do pizzy także twój z pewnością wypróbuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2019 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑