Pancakes wersja dietetyczna

Pancakes, pankejki czy naleśniki jak zwał tak zwał, a na śniadanie w sam raz!

Zwłaszcza gdy w domu gości śniadaniowych sporo przepis ten sprawdza się idealne. Ciasto na pancakes robi się bardzo szybko, a nawet zaleca się przygotować je z wieczora więc w ogóle bomba, rano pozostaje już tylko usmażyć i obserwować miny zadowolonych gości. Po raz pierwszy robiąc pancakes odczekałam zaledwie 10 minut i przystąpiłam do smażenia, wyszły rewelacyjne, więc i tak można 🙂

Przepis zaczerpnęłam z programu M. Gessler i lekko zmodyfikowałam.

na talerzu3

Aby przygotować pyszne śniadanie na ciepło potrzebujesz:

  • mąka ok. 2 szk. (u mnie orkiszowa)
  • maślanka naturalna ok 2 szk.
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pełna)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jaja
  • banan dojrzały
  • otręby owsiane ok 100 g
  • oliwa 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki suche mieszam w misce, dodaję składniki mokre i miksuję. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję stopniowo maślanki. Konsystencja jaką powinniśmy otrzymać to troszkę gęstsze ciasto naleśnikowe. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, ważne aby składniki się dobrze wymieszały. Odstawiamy ciasto na 10-15 minut i zaczynamy smażyć. Proponuje smażyć na małym ogniu by pancakesy się nie przypaliły.

Gotowe pancakes podałam z owocami oraz sosem z białej i gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

na talerzu2

Oczywiście z czekolady możemy zrezygnować i polać pancakes ulubioną konfiturą i jogurtem naturalnym lub świeżymi owocami.

na talerzu

Uwielbiam w weekendy takie śniadania, smakowite i bardzo sycące, a do tego z porcją owoców.

A jak wyglądają Wasze weekendowe śniadania?

 

Pozdrawiam

SmakUla.

Komentarzy

  1. Grzegorz

    Czy muszą być jajka? Można bez żółtek ?Co w zamian jajek?

    • SmakUla

      Myślę, że bez żółtek też powinno się udać, ewentualnie jajka możesz zastąpić ich wegańskim odpowiednikiem np. nasionami chia lub siemieniem lnianym. 1 jajko= ok 1-1,5 łyżki nasion zalane 3 łyżkami gorącej wody, czekasz aż zaczną kleikować i dodajesz do masy.

      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2021 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑