Fit lazania pełna warzyw

Często piszę, że lodówkowe resztki są najlepszą inspiracją do nowych dań. Tak też i tym razem po przeglądzie lodówki wszystkie resztki trafiły na patelnię i powstała fit lazania.

A że tym razem w lodówce nazbierało się sporo końcówek warzywnych, to makaron przełożyłam bogatym w warzywa sosem pomidorowym. Na dobrą sprawę po stworzeniu sosu sami możecie zdecydować czy macie ochotę na fit lazanię w wersji mięsnej czy stawiacie na wegetariański obiad i do sosu trafi soczewica lub pieczone tofu.

My tym razem postawiliśmy na filet z kurczaka aczkolwiek kusi mnie jeszcze wersja z pieczonym tofu. Jak sami widzicie przepis można modyfikować dowolnie zarówno w proporcjach sosu jak i dodatków. Dajcie znać w komentarzach w jakiej wersji Wy najczęściej szykujecie lazanię. A ja przejdę do przepisu.

Składniki:

  • Pieczarki 13 szt
  • Cukinia 1/2 szt
  • Bakłażan 1/2 szt
  • Marchew 2 średnie szt
  • Seler mały kawałek
  • Passata pomidorowa 750 ml
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 2 średnie ząbki
  • Przyprawy: tymianek, cząber, sól, pieprz, suszona cebula, papryka słodka, kurkuma
  • Olej rzepakowy lub z suszonych pomidorów 1 łyżeczka
  • Filet z kurczaka
  • Ser żółty lub mozzarella
  • Płatki drożdżowe nieakatywne (opcjonalnie)
  • Świeża bazylia opcjonalnie
  • Suszone pomidory 4 szt

Sposób przygotowania:

Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. W między czasie obieramy warzywa i stopniowo rozdrabniamy w blenderze. W pierwszej kolejności dodałam pieczarki, następnie marchewkę z selerem i pod koniec duszenia cukinię z bakłażanem. Całość podsmażamy doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, gdy warzywa zmiękną wlewamy passatę i całość dusimy. Sos doprawiamy solą, świeżą bazylią, tymiankiem, słodką papryką, opcjonalnie suszoną cebulą i słodką papryką lub ulubioną mieszanką ziołową.

Na osobnej patelni podsmażamy zmielony lub rozdrobniony w blenderze filet z kurczaka doprawiony solą, kurkumą i pieprzem.

Spód naczynia żaroodpornego lekko natłuszczamy olejem, układamy płaty makaronu, polewamy sosem warzywnym, warstwą mięsa i kładziemy kolejną warstwę makaronu. U mnie powstały 3 warstwy. Przy czym na ostatnią warstwę makaronu wylałam sos i lazanię wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180C na 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia lazanię posypałam cienką warstwą sera i zapiekłam.

Fit lazanię można podać z sałatką ze świeżych warzyw lub udekorować bazylią. Jak sami widzicie lazania przepełniona jest warzywami sprytnie ukrytymi w sosie, zatem przepis sprawdzi się również w przypadku osób które nie przepadają za warzywami.

A Ty jaką wersję lazanii lubisz najbardziej? Obowiązkowy jest sos beszamelowy czy również wybierasz wersję lżejszą?

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Komentarzy

  1. Dietetyk Na Walizkach

    Fit lazania – świetny pomysł 🙂 Myślę, że to ciekawy i zachęcający sposób na przemycenie warzyw. Pewnie sprawdzi się także u niejadków 🙂

    • SmakUla

      Zdecydowanie! W końcu kto nie lubi makaronu? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑