Grudzień- czas przedświątecznych spotkań ze znajomymi, Wigilii pracowniczych czy szkolnych. Co przygotować? Czym poczęstować gości? Dziś proponuję coś mniej standardowego, na jednego kęsa- wytrawne placuszki z łososiem. Idealne na małe spotkanie w świątecznym klimacie.
Składniki na 15 szt:
- Mąka pełnoziarnista 120 g
- Jogurt naturalny Skyr 150 g lub zwykły
- Jajko 2 szt
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Tymianek 1 łyżeczka
- Sól 0,5 łyżeczki
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Łosoś/ pstrąg łososiowy wędzony lub inna ryba nawet pieczona
- Papryka czerwona szpiczasta słodka
- Koperek
- Chrzan 1 łyżeczka
- Twarożek domowy grani 100 g
Sposób przygotowania:
W misce łączymy suche składniki. Osobno miksujemy jajko z jogurtem i olejem. Łączymy suche i mokre składniki, dokładnie mieszamy. Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron. Placki wyrastają i robią się z nich „racuszki”, jeśli wolicie bardziej płaskie placki – dociśnijcie je lekko po odwróceniu na drugą stronę podczas smażenia.
Twarożek mieszamy z chrzanem i posiekanym koperkiem. Proporcje chrzanu i twarożku uzależniamy od akceptowanego poziomu ostrości, w moim przypadku 1 łyżeczka chrzanu na 100 g twarożku.
Wytrawne placuszki smarujemy przygotowanym twarożkiem, układamy kawałek ryby, cienko pokrojone talarki papryki i odrobinę koperku. Całość możemy dodatkowo skropić cytryną.
Wytrawne placuszki z łososiem idealnie sprawdzą się na grudniowe spotkania ze znajomymi czy nawet jako przystawka na wigilijnym stole.
Pozdrawiam
SmakUla.
Świetny przepis bardzo lubię zarówno łososia jak i placki tego typu więc połączenie powinno mi przypaść do gustu.
Dokładnie, proste połączenie a jakie smaczne!
Pięknie wyglądają te placuszki, więc koniecznie muszę je przygotować 🙂
Dziękuję 🙂 Daj znać jak wyszły 🙂
Świetny pomysł na świąteczne przekąskę lub jedną z wigilijnych potraw! Na pewno chętnie wykorzystam, chociaż do tej pory na moim świątecznym stole nigdy nie królował losoś.
Możesz wykorzystać dowolną rybę, nawet pieczoną. Najlepiej przygotować nieco więcej podczas szykowania głównego dania rybnego a później wykorzystać też do placków 🙂