Wytrawne placuszki z łososiem- świąteczna przystawka

Grudzień- czas przedświątecznych spotkań ze znajomymi, Wigilii pracowniczych czy szkolnych. Co przygotować? Czym poczęstować gości? Dziś proponuję coś mniej standardowego, na jednego kęsa- wytrawne placuszki z łososiem. Idealne na małe spotkanie w świątecznym klimacie.

Składniki na 15 szt:

  • Mąka pełnoziarnista 120 g
  • Jogurt naturalny Skyr 150 g lub zwykły
  • Jajko 2 szt
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Łosoś/ pstrąg łososiowy wędzony lub inna ryba nawet pieczona
  • Papryka czerwona szpiczasta słodka
  • Koperek
  • Chrzan 1 łyżeczka
  • Twarożek domowy grani 100 g

Sposób przygotowania:

W misce łączymy suche składniki. Osobno miksujemy jajko z jogurtem i olejem. Łączymy suche i mokre składniki, dokładnie mieszamy. Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron. Placki wyrastają i robią się z nich „racuszki”, jeśli wolicie bardziej płaskie placki – dociśnijcie je lekko po odwróceniu na drugą stronę podczas smażenia.

Twarożek mieszamy z chrzanem i posiekanym koperkiem. Proporcje chrzanu i twarożku uzależniamy od akceptowanego poziomu ostrości, w moim przypadku 1 łyżeczka chrzanu na 100 g twarożku.

Wytrawne placuszki smarujemy przygotowanym twarożkiem, układamy kawałek ryby, cienko pokrojone talarki papryki i odrobinę koperku. Całość możemy dodatkowo skropić cytryną.

Wytrawne placuszki  z łososiem idealnie sprawdzą się na grudniowe spotkania ze znajomymi czy nawet jako przystawka na wigilijnym stole.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

6 Komentarze

  1. Świetny przepis bardzo lubię zarówno łososia jak i placki tego typu więc połączenie powinno mi przypaść do gustu.

  2. Pięknie wyglądają te placuszki, więc koniecznie muszę je przygotować 🙂

  3. Świetny pomysł na świąteczne przekąskę lub jedną z wigilijnych potraw! Na pewno chętnie wykorzystam, chociaż do tej pory na moim świątecznym stole nigdy nie królował losoś.

    • SmakUla
      SmakUla

      9 grudnia 2018 at 15:43

      Możesz wykorzystać dowolną rybę, nawet pieczoną. Najlepiej przygotować nieco więcej podczas szykowania głównego dania rybnego a później wykorzystać też do placków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2019 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑