Placki dyniowe na słodko

Dyniowy zawrót głowy! W sklepach znajdziemy przeróżne rodzaje dyni, ja ostatnio chwyciłam dynię makaronową, która po upieczeniu ciągnie się jak spaghetti. Dodałam ją do buddha bowl a resztę wykorzystałam na placki dyniowe. Wyszły rewelacyjne, sami sprawdźcie!

Delikatnie słodkie, mięciutkie w środku, z cynamonową nutą, idealne na leniwe, weekendowe śniadanko.

Składniki:

  • Puree z pieczonej dyni 500 g
  • Twaróg półtłusty 250 g
  • Mąka pełnoziarnista 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Jaja 2 szt

 

Sposób przygotowania:

Dynię pieczemy do miękkości, wydrążamy miąższ i blendujemy na gładką masę. Ja użyłam dyni makaronowej, której miąższ po upieczeniu jest tak mięciutki że wystarczy rozgnieść go widelcem. W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy jajka, cukier i całość dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy dynię i mieszamy lub blendujemy w zależności jak gładką masę preferujemy. Do mokrych składników, dodajemy mąkę, proszek, cynamon i całość dokładnie mieszamy. Placki dyniowe smażymy na małym ogniu z dodatkiem oleju.

 

Placki podajemy z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub polane syropem klonowym.

A Ty w jakiej postaci najbardziej lubisz dynię?

Pozdrawiam,

SmakUla

[Głosów: 2   Average: 5/5]

Komentarzy

  1. Avatar
    Natalia

    Do tej pory dynię jadłam tylko w tarcie. Ciekawa odmiana!

  2. Avatar
    Aniaa

    Ciekawy sposob na kolejne wykorzystanie dyni. Musze sprobowac.

    • SmakUla
      SmakUla

      Koniecznie!

  3. Avatar
    Barbara

    Placuszki wyglądają bardzo smacznie. Może jeszcze znajdę dynię w sklepie 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      Jasne, że znajdziesz 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2021 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑