Zdrowe grillowanie + 3 przepisy

Wakacje to najlepszy moment na grillowanie. Dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, korzystamy z pięknej pogody więc zamiast gotować obiady, grillujemy. Wiadomo najłatwiej jest kupić gotowe, zamarynowane już mięso, którego w sklepowych lodówkach jest pod dostatkiem. Karkóweczka, boczek czy tradycyjnie kiełbasa to chyba nasze najczęstsze wybory. Ale czy do końca zdrowe? Zapraszam po garść inspiracji na zdrowe grillowanie.

O czym warto pamiętać podczas grillowania?

  • Podstawą jest czysty, dobrze przygotowany grill. Nie ukrywam, że najzdrowszą a przy tym bardzo wygodną opcją jest grill elektryczny. Bez rozpałek, węgla, do tego sami możemy regulować temperaturę. Jeśli grilla elektrycznego nie posiadamy i korzystamy z grilla węglowego używajmy naturalnych rozpałek oraz węgla drzewnego lub brykietu. Pozwólmy aby węgiel dobrze się rozgrzał a rozpałka wypaliła, zadbajmy również aby wyszorować porządnie ruszt po każdym grillowaniu.
  • Grillujmy chude mięsa, ryby i oczywiście warzywa. Pozbywajmy się skórek i widocznych tłustych części mięsa. Powiecie, że chude mięso na grillu będzie suche i nie smaczne, nic bardziej mylnego! Poniżej dołączę przepis na najlepszą marynatę do drobiu. Pierś z kurczaka wychodzi idealnie soczysta!  Jeśli decydujemy się na tłustsze mięso użyjmy tacek aluminiowych lub folii aluminiowej aby ograniczyć kapanie tłuszczu wprost na węgiel. Zapobiega to wytwarzaniu się substancji toksycznych, niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Grillujmy również warzywa, których latem mamy pod dostatkiem. Zawartość błonnika wpłynie na lepsze trawienie podczas grillowej uczty. Talerz wypełniony warzywami i grillowanym mięsem spokojnie nas nasyci a dzięki temu możemy zrezygnować z  pieczywa oraz ziemniaków.

grilowanie z g ory

  • Unikajmy gotowych marynat do mięs czy też zapakowanych już mięs przygotowanych do grillowania. Taka kupna marynata to całe mnóstwo polepszaczy smaku, glutaminianu sodu i innych witaminek „E”. Ja bardzo źle się czuję po tego typu przysmakach z grilla, więc zawsze stawiam na domowe marynaty. Przygotowujmy aromatyczne marynaty na bazie oliwy, jogurtu, octu, musztardy z dodatkiem ziół i przypraw: rozmaryn, czosnek, oregano, tymianek, sól, pieprz, papryka to tylko niektóre warte uwagi. Tak przygotowane marynaty nie tylko dodają smaku ale dobrze dobrane również usprawniają proces trawienia. Jakie przyprawy i zioła używać aby podkręcić nasz metabolizm? Rozmaryn – ułatwia trawienie tłustych dań, bazylia – przyspieszy trawienie białek i tłuszczy, zapobiega wzdęciom, kolendra i chilli– ułatwia trawienie, imbir i pieprz– pobudza wydzielanie soków trawiennych i usprawnia pracę żołądka, tymianek-przyśpiesza proces trawienia oraz zapobiega bólom żołądka, koper– łagodzi skutki spożycia ciężkostrawnych dań, więc do grilla warto przygotować sałatkę z dużą ilością kopru. Podczas grillowania możemy wspomagać się wodą z miętą i cytryną lub grapefruitem, która wspomaga i reguluje pracę żołądka.

grill surowe

A teraz przejdźmy do tej przyjemniejszej części wpisu, czas na prawdziwe, zdrowe grillowanie! Poniżej znajdziecie 3 przepisy, po które najczęściej sięgam podczas grillowania.

Kurczak w pieprzu cytrynowym

To przepis na który natrafiłam przeglądając bloga qchenne-inspiracje.blogspot.com wypróbowałam i się zakochałam! Nigdy nie jadłam tak soczystej piersi z kurczaka przygotowanej na grillu, pomijając oczywiście szaszłyki 🙂 Nic nie zmieniałam, nic nie dodawałam bo przepis jest idealny. Po ten oraz kilka innych przepisów na pyszne grillowane potrawy odsyłam do wpisu Małgosi autorki bloga.

grillowanie

Składniki:

  • Pierś z kurczaka  0,5 kg
  • czosnek 2 ząbki (czasem zwiększam nawet do 2-4 ząbków)
  • Oliwa z oliwek ok 0,5 szkl.
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Imbir ok 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze filety i obficie posypujemy pieprzem cytrynowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, sól oraz imbir. Szczerze czasem pomijam imbir, gdy akurat nie mam w domu i też jest pysznie, ale warto pamiętać, że dodany do marynaty imbir podkręci nasz metabolizm. Małgosia kurczaka grilluje w pergaminie, ja spróbowałam bez i mięso wychodzi również soczyste, zatem decyzja należy do Was.

Grillowana cukinia

To mój hicior za którym przepada cała rodzina. Przepis jest z nami od kilku dobrych sezonów i aż dziwię się, że jeszcze Wam o nim nie wspomniałam, ale nic straconego tegoroczny sezon dopiero rozpoczynamy, więc mam nadzieję, że przepis Wam również  przypadnie do gustu i nie raz trafi na ruszt 😉

Składniki:

  • Cukinia ok 0,5 kg
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 5-6 ząbków

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i kroimy w podłużne plastry lub talarki średniej grubości. Cukinię przekładamy do pojemnika i posypujemy solą. W czasie gdy cukinia przegryza się z solą przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy ok. 0,5 szkl. oliwy z oliwek i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Odsączamy wodę, którą puściła cukinia, dodajemy marynatę i odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki. Jeśli uwielbiacie cukinię to w tej wersji na pewno Wam posmakuje!

grilowanie cukinia

Grillowana kukurydza w kolbach

To moje tegoroczne odkrycie i już wiem że zostanie w naszym grillowym menu na dłużej. Przepyszna, słodka, lekko podpieczona kolba kukurydzy, koniecznie spróbujcie! Do podania możemy przygotować również masło ziołowe.

Składniki:

  • Kolba kukurydzy
  • sól
  • Masło ziołowe: masło, papryczka ostra, natka pietruszki, czosnek, bazylia, sól

Sposób przygotowania:

Kolbę kukurydzy gotujemy przez 10 minut aby lekko zmiękła a następnie grillujemy. Kukurydzę możemy obgotować dnia wcześniejszego a później tylko lekko zgrilować. I ot cała filozofia 😉 Kolbę kukurydzy możemy oczywiście grillować bez gotowania ale zajmie nam to chwilę dłużej. Grillowaną kukurydzę w kolbach podajemy z sola lub masłem ziołowym.

grillowanie na talerzu

Masło ziołowe:

  1. Wersja ostra: masło osełkowe lub śmietankowe łączymy z pokrojoną drobno czerwoną, ostrą papryczką, posiekaną natkę pietruszki,  2 -4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól do smaku.
  2. Wersja łagodna: masło osełkowe lub śmietankowe łączymy z bazylią, tymiankiem, 2-3 ząbki czosnku i sól według uznania.

grilowanie na talerzu 2

To tylko kilka moich ulubionych propozycji na zdrowe grillowanie, dodalibyście coś od siebie? Co najchętniej grillujecie? Czekam na Wasze przepisy!

Pozdrawiam serdecznie

SmakUla

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook7Google+2Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

7 Komentarze

  1. Wygląda przepysznie 🙂 a robisz do swoich posiłków sosy ?? ja zazwyczaj sama robiłam na bazie jogurtu czy oliwy, ale ostatnio przez brak czasu zaczęłam kupować. Najlepszy skład moim zdaniem mają te od develey – bez konserwantów, bez glutenu, a niektóre mają naprawdę mało kalorii 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      27 lipca 2015 at 11:29

      Jeśli chodzi o sosy do dań z grilla zawsze stawiam na proste rozwiązania, które zajmują niewiele czasu. Zazwyczaj przygotowuje sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego (jogurt grecki, sól, pieprz, kilka ząbków czosnku) ewentualnie jogurtowo-ziołowy (świeże zioła np. oregano, tymianek, rozmaryn lub inne ulubione + jogurt grecki+ sól, pieprz) lub sos lekko zbliżony do barbecue (koncentrat pomidorowy lub ketchup, oliwa, odrobina woda, czubryca czerwona, czosnek, sól, pieprz). Co do kupnych niestety nie mogę się wypowiedzieć, bo jakoś nigdy za takimi się nie rozglądałam, jak wpadnie mi w ręce polecany przez Ciebie to chętnie wypróbuje.
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Grillowane buraczki też są mniami! 😀

    • SmakUla
      SmakUla

      10 lipca 2015 at 11:15

      ooo smakowicie a czymś przyprawiasz buraczki? Kroisz w plastry czy w całości?

      • Ugotowane buraczki kroję w plastry i grilluję 🙂 w sumie niczym nie przyprawiałam, bo mi same w sobie smakowały 😛
        ale możesz pokombinować z przyprawami i jak wyjdzie coś pysznego to się podzielić przepisem 😀 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑