Jarmuż, znany i lubiany? Do czego dodajecie go najchętniej? Jeśli nie zdążyliście zaprzyjaźnić się z jarmużem szybko nadrabiajcie zaległości, bo jarmuż moi Drodzy to skarbnica witamin i minerałów! Poniżej znajdziecie kilka przydatnych informacji o tym bardzo zdrowym warzywie oraz pyszny przepis na koktajl z jarmużem potreningowy.
- to nic innego jak długolistna odmiana kapusty, który jak brokuły i pozostałe warzywa kapustne jest świetnym źródłem sulforafanu– silnego przeciwutleniacza o działaniu antynowotworowym,
- ma więcej żelaza niż wołowina! A dzięki połączeniu z dużą zawartością wit. C, która kryje się w jarmużu, żelazo wchłania się jeszcze lepiej,
- zawiera potas, wapń, magnez, sód zwane „pierwiastkami serca” które zapewniają naszemu sercu energię i dbają o jego prawidłowe funkcjonowanie,
- to świetne źródło witaminy A, tak ważnej dla naszych oczu, odpowiadającej za sprawność widzenia oraz przeciwdziałającej chorobom oczu,
- kryje w sobie sporo witaminy C. Co ciekawe spośród warzyw więcej witaminy C ma tylko papryka i natka pietruszki,
- ma silne działanie przeciwzapalne pomaga m.in przy zapaleniu stawów. Z tego też względu jarmuż polecany jest sportowcom,
- to bogactwo witaminy K tak ważnej dla naszych kości i prawidłowej krzepliwości krwi,
- to niskokaloryczne warzywo, bogate w błonnik.
Dla kogo jarmuż nie jest polecany?
Ze względu na zawartość goitrogenów – związków które mogą mieć wpływ na metabolizm jodu w organizmie, jarmuż powinien być ograniczany lub wręcz wykluczony z diety przez osoby mające problemy z tarczycą. Ze względu na szczawiany jarmuż nie jest polecany osobom borykającym się z kamicą szczawianową. Spora zawartość witaminy K w jarmużu powoduje, iż osoby przyjmujące leki na rozrzedzenie krwi również powinny zrezygnować z tego zielonego warzywa.
A po dawce przydatnych informacji czas na obiecany zielony koktajl z jarmużem.
Składniki na 2 porcje koktajlu:
- Jarmuż ok 2 garście
- Banan
- Cytryna
- Woda mineralna lub woda kokosowa
Sposób przygotowania:
Jarmuż myjemy i odcinamy zdrewniałe łodygi. Liście jarmużu przekładamy do blendera, dodajemy pokrojonego banana oraz cytrynę obraną ze skórki i pokrojoną na ćwiartki. Do całości dodajemy wodę mineralną lub dla dodatkowych wartości odżywczych wodę kokosową. Ja dodałam ok 3/4 szklanki wody, jeśli wolicie koktajle rzadsze dodajecie więcej wody. Owoce i warzywa blendujemy do momentu otrzymania jednolitej konsystencji.
Otrzymany koktajl z jarmużem za sprawą cytryny jest bardzo orzeźwiający, kolor energetyzuje a świadomość jaką bombę witaminową właśnie pochłaniamy wywołuje szeroki uśmiech na twarzy! Warto pamiętać, że podczas wysiłku fizycznego czy zwyczajnie upałów wraz z potem tracimy wiele elektrolitów. Koktajl z jarmużem to świetny sposób na uzupełnienie minerałów zwłaszcza potasu, magnezu, sodu i wapnia , których ubywa nam z potem najwięcej .
Przepisy na dania z jarmużem
Przygotowałam Wam również kilka propozycji na ciekawe wykorzystanie jarmużu, które znalazłam na blogach i youtubie.
- ZdrowoMania TV i zupa krem na bazie zielonego groszku i jarmużu. Oprócz odcinka o jarmużu polecam również pozostałe filmy zamieszczone na kanale. Znajdziecie tam z pewnością wiele sportowych inspiracji, wywiadów ze specjalistami i ciekawe a przy tym zdrowe przepisy.
- Healthy plan by ann blog prowadzony przez Annę Lewandowską podejrzewam, że znacie, więc bez zbędnych opisów odsyłam do przepisu na omlet z jarmużem
- Przystanek Uroda prowadzony przez Agnieszkę, na której blogu znajdziecie oprócz porad urodowych również sporą dawkę zdrowego stylu życia a co za tym idzie również zdrowych przepisów. Ja odsyłam Was do przepisu na chipsy z jarmużu ale cukiniowe są również warte uwagi 😉
Osobiście zamierzam przygotować również pesto z jarmużu. Zobaczymy jak jarmuż sprawdzi się w takiej postaci, dam znać.
Miłego weekendu!
SmakUla.
Cieszy nas rosnąca popularność zielonych koktajli 🙂 Miksujcie na zdrowie!
zgadzam się, że to prawdziwa bomba witaminowa!