Papryka faszerowana mięsem mielonym

Przepis na gołąbki meksykańskie już wypróbowany? Mam nadzieję, że tak bo dziś mam dla Was dodatkowy przepis na wykorzystanie farszu z gołąbków. Gdyby okazało się na przykład, że posiadane naczynie żaroodporne jest zbyt małe na taką liczbę gołąbków rodzi się pytanie co zrobić z przygotowanym już mięsem? Papryka faszerowana! Tak brzmi odpowiedź.

Wystarczy lekko podkręcić smak farszu oliwkami, ostrą papryczką czy kaparami i otrzymujemy zupełnie nowe dnie. Spokojnie możemy przetrzymać przez noc mięso w lodówce i wykorzystać je na obiad dnia następnego lub wyczarować paprykową kolację na ciepło. Decyzja należy do Was.

Składniki na 6 połówek:

  • Mięso mielone drobiowe ok 250 g
  • Ryż brązowy 50g
  • Kapusta pekińska 1/4 główki
  • Papryka 3 szt
  • Sól, pieprz
  • Oliwki
  • Papryczka chilli
  • Mozzarella opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Ryż brązowy gotujemy do miękkości. Papryki myjemy, przecinamy na połówki i wydrążamy środek. Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną kapustą pekińską, solą i pieprzem. Dodatkowo możemy dodać posiekane oliwki lub kapary oraz papryczkę chilli. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy połówki papryk. Faszerowane papryki przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię aluminiową i posypać wierzch papryk kawałkami mozzarelli.

faszerowane-papryki

Papryka faszerowana z piekarnika to genialny i szybki sposób na obiad. Mając już gotowe mięso na gołąbki, przygotowanie papryk zajmie Wam dosłownie chwilkę.

Smacznego!

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook6Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Pysznie. Bardzo lubię faszerowane warzywka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑