Z przyjściem wiosny czujemy nagły powiew świeżości, mocy i energii by tu i teraz zabrać się za wszystko to co odkładaliśmy przez całą jesień i zimę. Jednak wiosenna energia tak jak szybko przyszła równie szybko potrafi nas opuścić i pozostawić całkiem bez sił. Często mówimy o wiosennym przesileniu, dniach w których nie mamy ochoty zupełnie na nic. Jak sobie poradzić? Wzbogacić dietę o warzywno-owocowe koktajle! Na pierwszy ogień idzie nieoceniony koktajl z burakiem w sam raz na wiosenne przebudzenie.

Koktajl z burakiem z pewnością da nam porządny zastrzyk energii, zdrowia i wzmocni naszą odporność!

Składniki:

  • Pomarańcza 1 szt
  • Banan 1 szt
  • Seler naciowy 1 łodyga
  • 1/2 buraka (średniej wielkości)
  • Marchewka 1 szt (średniej wielkości)
  • Płatki jaglane 2 łyżki
  • Maślanka ok. 1 szkl.
  • Kropla oliwy

Sposób przygotowania:

Do blendera wrzucamy obraną i pokrojoną na 4 części pomarańczę, dodajemy banana, kawałki selera naciowego, plasterki buraka oraz marchewki. Całość zalewamy szklanką maślanki i dodajemy 2 łyżki płatków jaglanych oraz 1-2 krople oliwy, nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju lnianego. Dokładnie blendujemy a po chwili koktajl z burakiem mamy gotowy. Często buraka z maślanką miksuję wcześniej i odstawiam na chwilę do momentu aż przygotuję pozostałe składniki. Dla wrażliwych żołądków zaleca się odstawienie zwłaszcza świeżo wyciśniętego soku z buraków na chwilę by stał się łagodniejszy i nie obciążał za bardzo żołądka. Dodatek oleju odpowiedniego do stosowania na zimno powoduje łatwiejsze i pełniejsze przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

koktail-buraczany

Dlaczego akurat koktajl z burakiem na wiosenne przesilenie? Przede wszystkim ze względu na tryptofan aminokwas egzogenny, którego organizm ludzki nie może samodzielnie wytworzyć, może czerpać go jedynie z pożywienia. Tryptofan jest także prekursorem serotoniny– hormonu szczęścia, zatem znany jest ze swych właściwości relaksujących i poprawiających nastrój. Najwięcej tryptofanu znajduje się w białku pełnowartościowym czyli mięsie, rybach, jajach ale warto wspomnieć, że tryptofan to białko wrażliwe na temperaturę. Zatem długie i intensywne gotowanie może go zniszczyć. W buraku jest oczywiście mniej tryptofanu, lecz spożyty w postaci surowej daje większe prawdopodobieństwo, że organizm przyswoi jego większą ilość. Ponadto burak to źródło litu, który nasila działanie zawartego w burakach magnezu i tryptofanu a tym samym otwiera się pole do powstania serotoniny. Właśnie dzięki ten trójce wspaniałych przypisuje się burakowi właściwości poprawiające samopoczucie, koncentrację, pamięć a także obniżające poziom stresu, napięć nerwowych a także stanów depresyjnych.

koktail-z-burakiem

Poza tym oczywiście buraki mają działanie oczyszczające organizm, wpływają zasadotwórczo na organizm a także podnoszą wydolność sportowców. Buraki to również źródło kwasu foliowego, błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego a także kopalnia witamin i mikroelementów. Pomimo, iż są niskokaloryczne posiadają wysoki indeks glikemiczny zatem osoby zmagające się z cukrzycą powinny stosować go w racjonalnych dawkach.

Zatem Kochani sięgajmy śmiało po koktajle, świeżo wyciśnięte soki warzywno- owocowe, jest to świetny sposób na kolejną porcję świeżych warzyw i owoców w ciągu dnia. Gdybyście poszukiwali kolejnych inspiracji polecam zieloną bombę witaminową z jarmużem , koktajl z borówkami czy bananowy koktajl z siemieniem lnianym

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 2.5]