Jajko, biała kiełbasa, chrzan- chyba każdy z nas z tymi właśnie produktami kojarzy święta Wielkanocne. A gdy wszystkie te składniki połączymy w jednej, szybkiej przystawce, otrzymamy jajka na Wielkanoc idealne! Bardzo proste zestawienie, szybkie w wykonaniu i przede wszystkim bardzo smaczne. Mała odmiana od tradycyjnych jajek z majonezem, nieco lżejsza lecz równie smaczna, a do tego sama w sobie może stanowić dekorację świątecznego stołu. Przygotowanie jest banalnie proste, sprawdźcie sami!
Jajka na Wielkanoc z białą kiełbasą
Składniki:
- Jajka
- Biała kiełbasa
- Chrzan
- Kiełki, rzeżucha, szczypiorek lub inna zielenina
- Wykałaczki
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę gotujemy na parze lub w wodzie, jajka przygotowujemy na twardo. Kiełbaskę kroimy w grubsze plastry, jajka na połówki. Każdy kawałek białej kiełbasy smarujemy chrzanem, układamy kiełki, rzeżuchę, szczypiorek czy inną zieleninę, na wierzch kładziemy połówkę jajka a całość przekłuwamy wykałaczką. Jajka na Wielkanoc z białą kiełbasą możemy dodatkowo posypać słodką papryką. Talerz dekorujemy kiełkami lub cienkim szczypiorkiem, wiosennie, wielkanocnie i pysznie.
Jeśli szukacie dodatkowych inspiracji na Wielkanocne jajka to zapraszam do przepisów z zeszłego roku:
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz