Jak Wielkanoc to muszą być i jajka! Dziś bardzo proste jajka z szynką parmeńską. Łatwa a zarazem elegancko wyglądającą przekąskę, która świetnie się sprawdzi na wielkanocnym stole. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Wystarczy jednie ugotować z wyprzedzeniem jajka, a tuż przed śniadaniem wielkanocnym zawinąć je w szynkę parmeńską. Świetnie wyglądają, dobrze smakują i pięknie zdobią stół. Na blogu znajdziecie również przepis na jajka faszerowane bez dodatku majonezu oraz wielkanocne jajka z łososiem wędzonym. To jak które wybieracie?
Przepis na jajka z szynką parmeńską
Składniki na 6 szt.:
- Jajka 3 szt
- Rukola
- Szynka parmeńska, szwarcwaldzka, lub delikatna
- Domowy sos czosnkowy, chrzan lub majonez z fasoli
- Opcjonalnie : chilli w proszku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrajamy na połówki. Na plasterek szynki układamy trochę liści rukoli, kładziemy połówkę jajka, smarujemy delikatnie sosem czosnkowym, chrzanem lub majonezem z fasoli, i ścisło zawijamy. Jajko możemy również posypać delikatnie przyprawą chilli lub położyć paseczek świeżej papryczki. Cienko pokrojona szynka parmeńska idealnie owinie jajko i rukolę tworząc mini roladkę na wielkanocny stół. Starajmy się aby koniec szynki znalazł się pod spodem roladki dzięki czemu nie potrzebujemy nawet wykałaczek.
Jajka z szynką parmeńską podpatrzyłam u koleżanki, wprowadziłam małe modyfikacje i voile, na Wielkanoc będzie jak znalazł! Tak przygotowane jajka z szynką parmeńską mogą również stać się ozdoba naszego koszyczka ze święconką. A jakie dania zagoszczą na Waszym stole podczas wielkanocnego śniadania?
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz