Dzisiejszy wpis powstaje na specjalne zamówienie, a w zasadzie też troszkę dla mojej wygody. Sałatka z kalafiorem powraca co sezon jak bumerang i każdemu z osobna podaję przepis. Tym razem wykorzystam moją wirtualną książkę kucharską i podzielę się przepisem również z Wami, mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu i być może wykorzystacie przepis na Wielkanoc.Sałatka z kalafiorem jest idealna w okresie wiosenno-letnim, sprawdzi się na imprezę, rodzinne spotkanie, święta czy jako dodatek do grilla. Zapach świeżego koperku to zawsze powiew wiosny, wiec sałatka z kalafiorem to dla mnie idealny wiosenny dodatek do wielkanocnego menu, ale także niejednokrotnie towarzyszy mi przez całe wakacje gdy ceny kalafiorów są bajecznie niskie 🙂
Składniki:
- Kalafior
- Wędlina drobiowa lub ugotowana pierś z kurczaka ok 300g
- Koperek 2-3 pęczki
- Kukurydza
- Ziemniaki 3 szt
- Jajka 5 szt
- Jogurt
- Majonez
Sposób przygotowania:
Kalafior myjemy, kroimy na różyczki i gotujemy do miękkości, ale uważamy aby go nie rozgotować (świetnie sprawdzi się w tym wypadku parowar). Ziemniaki gotujemy w mundurkach a jajka na twardo. Wędlinę drobiową kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Jeśli zamiast wędliny używasz piersi z kurczaka ugotuj ją na parze, pokrój drobno i dopraw solą i pieprzem. Do miski dodajemy odsączoną kukurydzę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz jajka, całość posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gęsty jogurt naturalny lub mieszankę jogurtu z majonezem aby nieco odchudzić sałatkę. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Sałatka z kalafiorem świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole, jest delikatna i tak naprawdę to właśnie świeży koperek nadaje jej najwięcej aromatu. Idealna zarówno do śniadania Wielkanocnego jak i rodzinnego spotkania przy grillu.
Sałatka z kalafiorem jest bardzo częstym gościem na moim stole w okresie wiosenno-letnim. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu i w tym roku zamiast sałatki wielowarzywnej na Waszym stole rozgości się sałatka z kalafiorem.
Pozdrawiam
SmakUla.
Pyszna sałatka polecam! 🙂 ja inaczej robię z ziemniaczkami, obieram je i kroję w kostkę, następnie gotuje 10 minut na parze i są super! zachowują kształt i są gotowe do wrzucenia do sałatki 😉