Świąteczne menu macie już dopięte na ostatni guzik? Sami przygotowujecie święta czy idziecie w gościnę? Z propozycji świątecznych przepisów, które możecie dołączyć do swojego menu, na blogu pojawił się już fantastyczny schab ze śliwką, świąteczny deser last minute, który z pewnością przypadnie wszystkim do gustu, więc czas jeszcze na danie rybne. Może ryba po grecku? Co Wy na to? Moim corocznym faworytem jest ryba w pomidorach i oczywiście sałatka śledziowa z burakami (która no cóż, jest tak pyszna, że gości u nas nie tylko w okresie świątecznym 😉 W tym roku postanowiłam również wypróbować przepis na rybę po grecku z książki Anny Lewandowskiej z moimi małymi modyfikacjami. Jak wyszło? Zobaczcie sami!
Ryba po grecku w nieco innej odsłonie.
Składniki:
- 1/2 kg filetów z dorsza
- 3 marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/3 selera (korzeń)
- 1/2 cebuli
- Koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
- Ziele angielskie 2 szt
- Listek laurowy 1 szt
- Sezam
- Kurkuma
- Pieprz, sól
- Sok z cytryny
- Skórka z cytryny / trawa cytrynowa
- Ostra papryka w proszku
- Czubryca czerwona
- Woda ok 1/2 szk.
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy w ziarnie sezamu i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron. Usmażoną rybę odstawiamy do wystudzenia. Na pozostałym po smażeniu ryby oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodajemy startą marchewkę, seler i pietruszkę, chwilę przesmażamy. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, koncentrat pomidorowy, skórkę z cytryny i łyżeczkę trawy cytrynowej w proszku.
W oryginalnym przepisie użyta została świeża trawa cytrynowa bardzo drobno pokrojona, zamiast tego dodałam skórkę z cytryny i sproszkowaną trawę cytrynową. Dodatkowo podczas duszenia doprawiłam warzywa łyżką ostrej papryki w proszku oraz czubrycy czerwonej. Warzywa dusimy do momentu aż zmiękną. Rybę po grecku możemy podać na ciepło lub zimno, połączyć z warzywami lub ułożyć warstwowo bezpośrednio na talerzu. Sugerując się przepisem rybę połączyłam z warzywami dopiero na talerzu a także postawiłam na ciut większe kawałki dorsza.
Moja opinia:
Kolejnym razem z pewnością rybę pokroję na mniejsze części i od razu połączę z sosem warzywnym aby ryba przeszła dobrze smakiem warzyw. Najlepiej odstawić tak przygotowaną rybę na całą noc do lodówki, aby mogła się „przegryźć”. Dodatkowo przed podaniem można także skropić rybę sokiem z cytryny, lub podać z ćwiartkami cytryn aby goście samodzielnie mogli doprawić rybę na talerzu. Sos warzywny po moich małych modyfikacjach wyszedł rewelacyjny, delikatnie ostrawy a to za sprawą dodanej czubrycy czerwonej i papryki. Często do dań z pomidorami dodaje czubrycę, która zaostrza potrawę i daje oryginalny posmak. Gdy będziecie mieli okazję warto uzupełnić swoje zapasy o tę przyprawę. Po małych modyfikacjach jak najbardziej ryba po grecku może trafić na wigilijną kolację.
A jakie dania pojawią się na Waszym wigilijnym stole? Z czego nie jesteście w stanie zrezygnować?
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz