Jak Wigilia to muszą być i śledzie! Do tej pory na naszym stole gościły zazwyczaj pokrojone filety śledziowe w towarzystwie cebulki, taka zwyczajna przekąska, po którą jednak każdy chętnie sięgał. Żadnych wymyślnych sałatek, koreczków i innych wywiajsów. W tym roku zamierzam jednak zmienić odrobinę nasze tradycyjne śledzie pod wpływem przepysznej sałatki, którą miałam okazję wypróbować u mojej bratowej. W tym roku obok ryby w pomidorach zagości także na naszej Wigilii sałatka śledziowa z burakami. Przepis w ciągu roku wypróbowany został już nie raz, więc z czystym sumieniem mogę Wam polecić.
Składniki:
- Słoiczek śledzi w zalewie octowej
- Cebula ( 1 duża lub 2 średnie)
- Ogórki kiszone (ok 8 sztuk średnich)
- Ziemniaki (4-5 mniejszych)
- Buraki 3 sztuki
- Jajko gotowane 3 sztuki (opcjonalnie)
- Jogurt naturalny Activia (ok 2-3 małe kubeczki)
- Majonez
- Cukier, sól, ocet
Sposób przygotowania:
Najwięcej pracy jest zawsze z buraczkami, więc zabierając się za przepis na sałatkę śledziową z burakami, zwaną również śledziami pod pierzynką, dzień wcześniej gotuję buraczki. Czas gotowania to ok. 2 godziny, więc w wolnej chwili wstawiam do gotowania buraki, bez obierania i żadnych przypraw, a dopiero następnego dnia zabieram się za sałatkę. W ostateczności jeśli się zagapiliśmy i czasu do podania sałatki mamy mało możemy kupić gotowe buraczki ćwikłowe, nie próbowałam ale też powinny dać radę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, przy czym ogórki warto przełożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru wody. Czas na śledzie. Filety śledziowe uwielbiam, ale tylko te w zalewie octowej, najlepiej wybrać już takie bez skóry w innym wypadku czeka nas oczyszczenie śledzi przed ich pokrojeniem. Zatem śledzie lekko płuczemy, oczyszczamy ze skóry i kroimy w niewielką kostkę. Następnie śledzie odsączamy na sitku. Ugotowane buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, warto tu wykorzystać rękawiczki lateksowe żeby przypadkiem nie straszyć gości czerwonymi dłońmi. Buraczki doprawiamy cukrem, solą oraz octem do smaku i odstawiamy na chwilkę. Przed podaniem odciskamy buraki z nadmiaru wody. Skoro wszystkie składniki mamy pokrojone i przygotowane do warstwowego układania pozostaje nam tylko przygotować sos. W mojej wersji śledź pod pierzynką z buraczków podawany jest z lekko odchudzonym sosem jogurtowo-majonezowym. Na mały kubeczek jogurtu Activia dodałam ok 1-1,5 łyżki majonezu, sos jest choć troszkę lżejszy od typowego majonezowego sosu i odrobinę rzadszy czego nie dało się ukryć na zdjęciach 😉 . Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatka śledziowa z burakami wkracza na stół w przeźroczystym naczyniu, ułożona warstwowo. Dno naczynia wykładamy śledziem, następnie idzie cebulka, sos, ziemniaki, ogórek, sos, buraczki, ostatnia porcja sosu, a na wierzchu starte na drobnych oczkach jajko, które pięknie złoci się na Wigilijnym stole.
Sałatkę możemy przygotować w mniejszych szklaneczkach podając każdemu z gości porcję lub w szklanej, przeźroczystej misie, tak by każdy mógł dostać się do najdalszych warstw. Sałatka śledziowa z burakami z pewnością zagości w tym roku na naszym stole Wigilijnym. A Ty w jakiej formie najczęściej podajesz śledzia podczas Świąt?
Pozdrawiam
SmakUla.
z taką sałatką myśle ,że wigilia bedzie bardziej kolorowa i smaczniejsza
Dokładnie coś dla oka coś dla brzucha 😉 Mam nadzieję że domownikom posmakuje:)
Mmm ta sałatka w tych szklaneczkach na pierwszy rzut oka wygląda jak deser :p aż mi ślinka leci! Z pewnością wypróbuję 😉
Z pewnością nie pożałujesz 😉
Szuba 🙂 lubię, bardzo!
Jedna potrawa a tyle nazw 🙂 Szuba tego jeszcze nie słyszałam 🙂