Chyba każdy doskonale zna popularne fish&chips? A co powiecie na zdrowszą wersję? Ryba z frytkami inaczej to moja odpowiedź- o zredukowanej ilości panierki i oleju lecz nadal chrupiąca i pyszna!
To jak są tu jacyś fani ryby w panierce i frytek? Mam dziś dla Was zdrową alternatywę!
Składniki:
- Filety rybne
- Cytryna
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Ziemniaki
- Olej rzepakowy
- Kiszona kapusta
- Żurawina
Sposób przygotowania:
Filety oczyszczamy, pozbywamy się ości, posypujemy solą i grubą warstwą pieprzu cytrynowego. Odstawiamy na 2 h, tuż przed pieczeniem skrapiamy cytryną i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, które będą stanowiły naszą chrupką panierkę. W zastępstwie możecie zastosować panierkę z pokruszonych płatków kukurydzianych, zarodków pszennych czy np. sezamu lub upiec rybę bez panierki.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w cienkie frytki. Frytki polewamy łyżką oleju rzepakowego, posypujemy solą i całość dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C aż do momentu zarumienienia. Gdy widzimy że frytki nabierają ładnych kolorów wówczas wstawiamy naczynie z rybą na około 15 minut.
Na koniec szykujemy surówkę, tak naprawdę może być to Wasza ulubiona propozycja surówki do ryb, ja postawiłam na kapustę kiszoną z żurawiną. Kapustę kroimy na mniejsze części, dodajemy żurawinę a całość polewamy olejem i dokładnie mieszamy.
Ryba z frytkami inaczej to moja propozycja, o niebo zdrowszej, wersji popularnych fish&chips. Frytki w takiej formie są przepyszne, chrupiące i pozbawione całej masy oleju. Tego typu frytki możemy jeść bez większych wyrzutów sumienia, do tego pyszny soczysty filet z ryby, który możecie w sezonie letnim zamienić na grillowaną rybkę. Polecam jednak zamarynować rybę nieco wcześniej aby dokładnie przeszła aromatem dodatków.
I na koniec oczywiście suróweczka! Jaka jest Wasza ulubiona surówka jako dodatek do dań rybnych? Dajcie znać w komentarzach, w końcu niebawem zaczynamy sezon grillowy więc nowe inspiracje z pewnością się przydadzą.
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz