Kategoria: Przekąski (Strona 5 z 7)

Guacamole z suszonymi pomidorami

Coraz częściej możemy kupić w sklepie już gotowe guacamole, lecz prawda jest taka że przygotowanie tej pasty jest bajecznie proste więc każdy, w zaledwie kilka chwil może przygotować porcję świeżutkiego dipu w domowym zaciszu. Podstawą dobrej pasty jest świeże oraz dojrzałe awokado. Środek powinien być jasno zielony, bez ciemnych plamek oraz na tyle miękki by bez trudu móc rozgnieść miąższ widelcem. Jak wybrać dojrzałe awokado w sklepie? Wystarczy by po naciśnięciu palcem skórka lekko się ugięła i powróciła do poprzedniego stanu, jeśli skórka pozostaje naciśnięta owoc jest już przejrzały. Jeśli chodzi o dodatki do guacamole są one tak naprawdę dowolne, możemy łączyć smaki według własnych upodobań, u mnie wersja guacamole z suszonymi pomidorami, ale spokojnie można zaostrzyć smak papryczką chilli, nadać świeżości natką pietruszki czy kolendrą. Pełna dowolność a w ramach inspiracji poniżej moja wersja.

Czytaj dalej

Sałatka z sosem tuńczykowym

Dziś wpis ekspresowy bo i danie, które chce Wam zaprezentować do szczególnie skomplikowanych i pochłaniających czas nie należy. Ale świetnie sprawdzi się, gdy cały dzień pędzisz i na porządny obiad w zasadzie brakuje czasu. W takim wypadku lepiej zjeść coś lekkiego, szybkiego i domowego niż pierwszego lepszego fast fooda. Sałatka z sosem tuńczykowym, bo o niej mowa, z powodzeniem sprawdzi się również jako lunch do pracy o ile oczywiście współpracownicy nie mają nic przeciwko zapachowi ryby. Moi nie mają, więc dziś sałatka z sosem tuńczykowym zaspokaja mój głód w porze obiadowej a jutro świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy. Bazę sałatki możesz skomponować według własnego gustu bądź zasugerować się lodówkowym asortymentem 😉 Moja sałatka z sosem tuńczykowym bazowała na rukoli, ale świetnie sprawdzi się także roszponka czy po prostu gotowy miks sałat dostępny w prawie każdym sklepie. Oprócz rukoli dodałam również ćwiartki żółtych pomidorków koktajlowych, kiełki brokuła, kukurydzę, ogórki konserwowe i por. Kolorowo i zdrowo! Jeśli chodzi o sos potrzebujesz zaledwie 3 składników.

Czytaj dalej

Roladki z łososiem i szpinakiem

Miło jest tak zacząć tydzień pracy od środy i w zasadzie móc już odliczać chwile do kolejnego weekendu. A że weekendy sprzyjają spotkaniom towarzyskim i kolejny już lada moment mam dziś dla Was przepis na dwa rodzaje roladek w sam raz na imprezową przekąskę: roladki z łososiem i szpinakiem, którymi możecie zaskoczyć swoich weekendowych gości.

Czytaj dalej

Koktajl z borówkami i historia zakończonej przyjaźni

I stało się! Długo dawał o sobie znać, czasem był bardziej, czasem mniej uciążliwy, ale zawsze udawało nam się jakoś „dogadać”. Przez pewien czas nawet można by rzec całkiem się polubiliśmy, żyliśmy w zgodzie i pełnej sielance. Jednak okazało się, że on po prostu cierpliwie czekał, aż minął wszystkie ważne dla mnie dni, aby nadto nie uprzykrzać mi życia i pozwolić na chwilę zapomnienia (za co bardzo jestem mu wdzięczna). Ale nadszedł JEGO dzień, kiedy to uderzył ze zdwojoną siłą, zrewolucjonizował moje codzienne posiłki, nie pozwolił spać, nie pozwolił jeść… Nie było zmiłuj, musiałam podjąć decyzję albo on albo ja! Wykonałam kilka telefonów i z lekkim niepokojem odliczałam godziny do rozstania. Rozstanie przebiegło łatwiej niż się tego spodziewałam, bez łez, bólu i cierpienia. Kilka dni po nadal o nim wspominam, nie daje tak łatwo o sobie zapomnieć, ale jest mi bez ciebie lepiej mój Mądry Zębie. Co prawda nadal przypominam chomika a najłatwiej przychodzi mi jedzenie posiłków w płynie ale daje rade i umilam sobie ten czas jak tylko mogę 🙂 Pomogły też Mamy zaopatrując w ulubioną zupę i miękką wersję lazanii.

Czytaj dalej

« Wcześniejsze posty Nowsze posty »

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑