Śniadanie najważniejszy posiłek

Chyba każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia. Ale czy każdy praktykuję tę zasadę? Z tym bywa już różnie.

Często zdarza się tak, że moment porannego wstawania odkładamy w nieskończoność, włączając drzemkę na kolejne (tym razem już ostatnie) 5 minut! W końcu jesteśmy już tak spóźnieni, że ledwo starcza nam czasu na poranną toaletę i pędem do pracy czy szkoły. W porannej bieganinie zapominamy o potrzebie jedzenia. Głód odzywa się koło południa, który uciszamy wpychając w siebie batona albo drożdżówkę, na jakiś czas mamy spokój z małym draniem.

Ze zdwojoną siłą atakuje w porze obiadowej. Wpadamy do domu i pierwsze kroki kierujemy ku lodówce. Po raz kolejny zjadamy to co nam wpadnie w ręce lub co sprytniejsi już w drodze do domu zamawiają pizze z osiedlowej pizzerii (no żeby raz dziennie było coś ciepłego).

Zwalniamy dopiero w porze kolacji, czujemy porządny głód (nagromadzony przez cały dzień niesystematycznego jedzenia) i szykujemy prawdziwą ucztę. Z pełnym brzuchem idziemy spać. A z rana zaczynamy od początku, wpadamy w błędne koło, które sami na własne życzenie napędzamy…

Ja akurat miałam to szczęście, że w dzieciństwie nauczono mnie jeść śniadania przed wyjściem z domu. Tak nauczono, uważam że jesteśmy w stanie wyuczyć nasz organizm i przyzwyczaić do pewnych schematów wystarczy troszkę cierpliwości i konsekwencji. A gdyby tak, już dziś zacząć zmieniać swoje przyzwyczajenia i w myśl starego przysłowia zacząć:

„Jeść królewskie śniadanie, książęcy obiad a kolację żebraczą”?

sniadanie1

Królewskie śniadanie, dlaczego jest tak istotne i warto je jeść?

Przede wszystkim, należy pamiętać, iż śniadanie:

  • Dostarcza nam energii na cały poranek. Śniadanie powinno dostarczać nam ok. 25% całkowitego, dziennego zapotrzebowania na energię. Warto pamiętać, że im wcześniej jemy tym bardziej nasz organizm nastawia się na spalenie dostarczonych kalorii niż magazynowanie.

placuszki

  • Prawidłowo skomponowane śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone, białka i tłuszcze.  Węglowodany złożone typu ciemne pieczywo czy musli, są to produkty o niskim indeksie glikemicznym dzięki czemu trawią się dość wolno dając poczucie sytości na długi czas. Codzienną miseczkę płatków możemy wzbogacić o orzechy, nasiona dyni, słonecznika czy owoce sprawiając, że śniadanie będzie jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.

platki

  • Śniadanie jest ważne dla osób uczących się i pracujących, dostarcza glukozę, dzięki czemu możemy bardziej skoncentrować się na pracy, nie mamy problemów z myśleniem czy refleksem. Rano poziom glukozy jest najniższy zatem porządne śniadanie, odpowiednio skomponowane, zjedzone przed wyjściem z domu uzupełnia wszelkie braki w naszym organizmie.
  • Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, z którego nie warto rezygnować- dotyczy to również osób będących na diecie. Jeśli pominiemy śniadanie, w dalszej części dnia nasz organizm upomni się o swoje, a głód będzie tak silny, że będziemy zmuszeni nadrabiać częstymi przekąskami w ciągu dnia. Rozregulowany organizm włączy tryb oszczędnościowy i zacznie odkładać nadmiar kalorii na później w postaci tłuszczu. I nie ma się co dziwić nigdy nie wie kiedy dostanie kolejną porcję żywnościową, więc zabezpiecza się na kolejne braki w regularnej dostawie.

placki serowo-cytrynowe

  • Przyśpiesza metabolizm i poprawia nastrójZa sprawą regularnego spożywania posiłków rano przyśpieszamy metabolizm naszego organizmu, dzięki czemu łatwiej jest nam utrzymać stałą wagę bądź zrzucić zbędne kilogramy.
  • I co istotne rano soki żołądkowe wydzielane są silniej. Zatem nie jedząc śniadań narażamy żołądek na podrażnienia, stany zapalne a z czasem i wrzody żołądka.

To może tyle w temacie teorii a teraz troszkę praktyki jak śniadanie wygląda u mnie.

Zaraz po przebudzeniu wypijam wodę z cytryną, więcej o jej właściwościach przeczytacie tutaj. Daje sobie ok. 30 minut na poranną toaletę po czym zjadam śniadanie. W tygodniu pracy najczęściej króluje u mnie miseczka płatków z dodatkiem suszonych owoców oraz orzechów podawana z ciepłym mlekiem.

platki2

Tak przygotowane śniadanie zaspokaja mój apetyt na 3 godziny. Od czasu do czasu, tak dla odmiany zamieniam mleko na serek wiejski do którego dodaje świeże owoce, całość posypuje mieszanką musli.

W weekend pozwalam sobie na troszkę bardziej wymyślne śniadania, w okresie jesienno-zimowym staram się aby śniadanie podane było na ciepło, lecz zdarza się oczywiście również i ta najbardziej popularna forma śniadaniowa jaką jest kanapka. Jeśli o kanapce mowa najbardziej lubię wersję „na wypasie” czyli chuda wędlinka, najlepiej z domowej wędzarni, plasterek ser i dużo warzyw!

kanapkaJeśli zastanawiasz się co zrobić na śniadanie, a masz rano troszkę więcej czasu niż ja zdecydowanie polecam wersję na ciepło. Dla miłośników placków polecam delikatne placki bananowe lub aromatyczne placki serowo-cytrynowe , a jeżeli na śniadanie potrzebujesz porcję mięsa polecam jajka w papryce z kabanosem .

sniadanie3

Mam nadzieję, że jutro dasz radę wstać odrobinę wcześniej i zjesz śniadanie przed wyjściem z domu. Pamiętaj że to właśnie ten pierwszy posiłek najbardziej wpływa na prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia, jak również daje Ci porządnego energetycznego kopa na cały poranek!

Aaa i jeszcze jedno podobno osoby jedzące śniadania są milsze dla otoczenia, także jedz śniadanie i uśmiechaj się do ludzi! 😉

 

Pozdrawiam

SmakUla.

 

 

 

 

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook9Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

4 Komentarz

  1. Dokladnie tak! Wyznajemy takie same zasady! Tyle ze u nas kroluje owsianka na wodzie na rozne sposoby. Dla zabieganych mozna przygotowac ja poprzedniego wieczoru (platki zalac woda i dodac rodzynki, wiorki kokosowe itp. wszystko na co mamy ochote – do smaku). A o poranku podgrzac albo dodac cieple mleko. A zamiast mleka stosujemy mleko migdalowe, planuje nawet robic sama w domu 🙂 czekam na Twoje domowe lunchboxy lub zdrowe przekaski. Pozdrawiam

    • SmakUla
      SmakUla

      3 marca 2014 at 21:36

      Skoro tak zachwalasz to też muszę wypróbować owsiankę na śniadanie, zwłaszcza że można przygotować ją dzień wcześniej 🙂
      Koniecznie daj znać jak wyszło mleko migdałowe!
      Lunchboxy świetny pomysł na pewno się pojawią.

      Pozdrawiam serdecznie!

  2. Oj tak, co prawda to prawda, ja bez śniadania z domu się nie ruszam. W tygodniu płatki/musli plus mleko to śniadanie idealne, a weekendowo można puścić wodze fantazji 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑