Zima to mój ulubiony czas na zupy. Przyjemnie jest wrócić do domu ze świadomością, że w lodówce czeka zupa, która w kilka chwil rozgrzeje i nasyci. Zupy idealnie sprawdzą się jako mały lunch czy kolacja- sycąca ale przy tym lekkostrawna. Moja zimowa propozycja na zupę rozgrzewającą i wzmacniającą odporność to zupa porowa z dodatkiem imbiru.

Gęsta, kremowa, z lekkim imbirowym „szczypaniem” w język i mnóstwem chrupiących dodatków, zupa porowa idealna!

Składniki:

  • Średni por
  • Cebula 1 szt
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Imbir 3 cm
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Ziemniak 1 szt
  • Listek laurowy 2 szt
  • Ziele angielskie 2 szt
  • Bulion lub woda 1 litr
  • Mleczko kokosowe 2 łyżki (opcjonalnie)
  • Olej rzepakowy
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka wędzona
  • Dodatki: grzanki z pieczywa żytniego, pestki dyni, parmezan

Sposób przygotowania:

Na oleju rzepakowym podsmażamy drobno pokrojony por (biała część), seler naciowy, cebulę i starty imbir, całość posypane solą i pieprzem. W garnku umieszczamy obraną marchew, pietruszkę, zieloną część pora, pokrojonego ziemniaka, listek i ziele. Całość zalewamy wodą lub bulionem( tak by przykryć warzywa) i zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy podsmażoną zawartość patelni i całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką ostrą, papryką wędzoną i opcjonalnie dodajemy mleczko kokosowe. Przestudzoną zupę blendujemy na krem. Podajemy z grzankami czosnkowymi z pieczywa żytniego, podprażonymi pestkami dyni i odrobiną parmezanu.

Tak przygotowana zupa porowa jest przepyszna, rozgrzewa, syci, chrupie. Zazwyczaj domowe pieczywo na grzanki posypuje dodatkowo czosnkiem więc nadają one aromatu zupie. Spróbujcie koniecznie w mroźny dzień, zupa jest rewelacyjna.

 

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:6    Średnia:2.7/5]