Naleśniki w naszym domu pojawiają się ostatnio dość często, czy to na słodko czy wytrawnie, każde zjadamy chętnie. Ostatnio w ręce wpadło mi wędzone tofu, w domu gotowe placki czekają, więc decyzja zapadła szybko- dziś na obiad naleśniki z tofu!
Przepis na placki naleśnikowe idealne podawałam Wam już przy okazji wcześniejszych naleśnikowych inspiracji, lecz jeśli nie macie jeszcze swojego ulubionego przepisu polecam ten. Naleśniki z tofu wytrawne wyszły dość pikantne, zatem jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami pomińcie papryczkę chilli lub zmniejszcie jej ilość. No to do dzieła!
Składniki na farsz:
- Marchew 2 szt
- Brokuł 125 g
- Cukinia 1/2 szt
- Czosnek 1/2 główki
- Por biała część
- Papryczka chilli (opcjonalnie)
- Papryka 1/2 szt
- Seler naciowy 2 łodyżki
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Tofu wędzone
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, sos sojowy
Sposób przygotowania:
Marchew, brokuły i cukinię kroimy na mniejsze części i umieszczamy w misce. Warzywa polewamy olejem (1,5 łyżki), solą, papryką ostrą i papryką wędzoną, całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Czosnek w łupinkach pieczemy razem z warzywami w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut lub do miękkości warzyw.
Por i papryczkę chilli kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni (0,5 łyżki oleju). Upieczone warzywa łączymy z zawartością patelni oraz pokruszonym tofu, całość blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz seler naciowy, całość mieszamy i doprawiamy do smaku papryką wędzoną, pieprzem oraz sosem sojowym lub solą. Tak przygotowaną pastą smarujemy placki naleśnikowe i obsmażamy z obu stron.
Naleśniki z tofu podajemy z surówką z kiszonej kapusty, pasuje idealnie, a do tego wzmocni odporność! Farsz możemy wykorzystać do naleśników lub po prostu posmarować nim kanapki. Do farszu zamiast papryki i selera możemy dodać oliwki, kapary czy prażone ziarno słonecznika, dzięki czemu uzyskamy zupełnie nowy smak pasty.
To jak, dziś na obiad naleśniki?
Pozdrawiam
SmakUla.
Właśnie robię naleśniki z tym farszem – bardzo fajny przepis. Nieco pozmieniałam proporcje i dodałam słonecznik prażony. Dzięki za przepis – zostanie ze mną na dłużej 🙂
Super pomysł z prażonym słonecznikiem, może dodać ciekawego posmaku i przyjemnie chrupać 🙂
Dziękuję za skorzystanie z przepisu i zostawienie komentarza 🙂