Naleśniki z tofu wytrawne

Naleśniki w naszym domu pojawiają się ostatnio dość często, czy to na słodko czy wytrawnie, każde zjadamy chętnie. Ostatnio w ręce wpadło mi wędzone tofu, w domu gotowe placki czekają, więc decyzja zapadła szybko- dziś na obiad naleśniki z tofu!

Przepis na placki naleśnikowe idealne podawałam Wam już przy okazji wcześniejszych naleśnikowych inspiracji, lecz jeśli nie macie jeszcze swojego ulubionego przepisu polecam ten. Naleśniki z tofu wytrawne wyszły dość pikantne, zatem jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami pomińcie papryczkę chilli lub zmniejszcie jej ilość. No to do dzieła!

Składniki na farsz:

  • Marchew 2 szt
  • Brokuł 125 g
  • Cukinia 1/2 szt
  • Czosnek 1/2 główki
  • Por biała część
  • Papryczka chilli (opcjonalnie)
  • Papryka 1/2 szt
  • Seler naciowy 2 łodyżki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Tofu wędzone
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, sos sojowy

Sposób przygotowania:

Marchew, brokuły i cukinię kroimy na mniejsze części i umieszczamy w misce. Warzywa polewamy olejem (1,5 łyżki), solą, papryką ostrą i papryką wędzoną, całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Czosnek w łupinkach pieczemy razem z warzywami w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut lub do miękkości warzyw.

Por i papryczkę chilli kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni (0,5 łyżki oleju). Upieczone warzywa łączymy z zawartością patelni oraz pokruszonym tofu, całość blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz seler naciowy, całość mieszamy i doprawiamy do smaku papryką wędzoną, pieprzem oraz sosem sojowym lub solą. Tak przygotowaną pastą smarujemy placki naleśnikowe i obsmażamy z obu stron.

 

Naleśniki z tofu podajemy z surówką z kiszonej kapusty, pasuje idealnie, a do tego wzmocni odporność! Farsz możemy wykorzystać do naleśników lub po prostu posmarować nim kanapki. Do farszu zamiast papryki i selera możemy dodać oliwki, kapary czy prażone ziarno słonecznika, dzięki czemu uzyskamy zupełnie nowy smak pasty.

To jak, dziś na obiad naleśniki?

Pozdrawiam

SmakUla.

Komentarzy

  1. Patrycja

    Właśnie robię naleśniki z tym farszem – bardzo fajny przepis. Nieco pozmieniałam proporcje i dodałam słonecznik prażony. Dzięki za przepis – zostanie ze mną na dłużej 🙂

    • SmakUla

      Super pomysł z prażonym słonecznikiem, może dodać ciekawego posmaku i przyjemnie chrupać 🙂

      Dziękuję za skorzystanie z przepisu i zostawienie komentarza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2021 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑