Masło z nerkowców- domowy niezbędnik

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi masła orzechowego? Jeśli tak to z pewnością nie miał jeszcze okazji spróbować dobrego masła! Masło z nerkowców to absolutny hit, który swoim niezwykłym smakiem skradnie Twoje serce. Masło z nerkowców idealnie pasuje do porannej owsianki, placków bananowych a w połączeniu z owocami stanie się pysznym deserem. Polecam posmarować plasterki jabłka masłem z nerkowców dzięki czemu w bardzo prosty sposób otrzymacie zdrową przekąskę i pyszny deser w jednym. Orzechy możemy zmieniać dowolnie aczkolwiek mi najbardziej odpowiadają nerkowce ze względu na ich słodkawy, delikatny smak, który genialnie komponuje się z kokosowym posmakiem oleju.

Masło z nerkowców

Składniki:

  • Orzechy nerkowca 200g
  • Miód 1 łyżeczka
  • Olej kokosowy nierafinowany 2 łyżeczki (forma stała)
  • Sól szczypta

Sposób przygotowania:

Orzechy przekładamy do blendera i rozdrabniamy do momentu uzyskania jak najdrobniejszych kawałków. Następnie dodajemy miód, olej kokosowy i szczyptę soli, blendujemy do uzyskania kremowej, gładkiej masy. Czas blendowania uzależniony jest od mocy blendera, co pewien czas należy zebrać orzechy osadzające się na ściankach blendera i ponownie miksować. Proponuję również przerywać co pewien czas pracę blendera by go nie przeciążyć.

Masło z nerkowców wykonane w taki sposób ma dość kruchą formę, nie jest to typ masła które znamy ze sklepów, jeśli jednak dodamy nieco więcej oleju jego forma będzie bardziej płynna. Olej kokosowy nierafinowany nadaje fantastyczny posmak, ale również wpływa na bardziej zwartą konsystencję masła. Olej kokosowy możecie równie dobrze zastąpić innym, delikatnym w smaku olejem. Warto pamiętać, że domowe masło z nerkowców jest zdecydowanie lepszym wyborem niż dostępne w sklepach masło z orzeszków ziemnych, ze względu na korzystniejszy dla naszego organizmu stosunek kwasów omega 6 do omega 3. Dodatkowo masło z nerkowców wykonane w domu ma bardzo krótki, doskonale znany nam skład. Przede wszystkim sami decydujemy jakie orzechy i olej wykorzystamy, ile dodamy słodzika czy soli, dzięki temu masło orzechowe może być zdrowym i przepysznym dodatkiem do owsianki, naleśników czy wyjadane prosto ze słoiczka może stanowić deser samo w sobie 😉

Oprócz przepisu mam dla Was również 5% rabatu na hasło ZDROWE-BAKALIE  w sklepie internetowym Agnex  , gdzie znajdziecie zarówno orzechy nerkowca jak i olej kokosowy w atrakcyjnych cenach. Zniżka obowiązuje do 30.04.2017 r.

Dajcie również znać z jakie masło orzechowe polecacie i lubicie najbardziej.

Pozdrawiam

SmakUla.


Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

[Głosów:3    Średnia:4/5]
Podziel się...Share on Facebook13Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

4 Komentarz

  1. Uwielbiam orzechy nerkowca i jeśli tylko mam sposobność dodaje je gdzie tylko mogę 😀 To masełko mnie zainspirowało, aby je przygotować jednak mam pytanie jak długo może stać w słoiczku i gdzie najlepiej w lodówce czy w szafce przechowywać?

    • SmakUla
      SmakUla

      21 kwietnia 2017 at 09:44

      Masło z nerkowców najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce. Myślę że powinno postać nawet z 2-3 tygodnie o ile dotrwa 😉 Niestety jest tak dobre że znika zbyt szybko 🙂

  2. Właśnie jadłam dzisiaj z orzeszków ziemnych. Nie smakowało mi, jakieś takie słone było. Inaczej sobie wyobrażałam jego smak.
    Ciekawe jak Twoje smakuje.

    • SmakUla
      SmakUla

      28 lutego 2017 at 15:26

      W kupnych masłach orzechowych z reguły jest średniej jakości tłuszcz i sporo soli, a porządnej jakości masło orzechowe dość sporo kosztuje. Nerkowce w tym przepisie nadają naturalnej słodyczy a soli jest zaledwie szczypta dla uwydatnienia smaku masła (sól można również pominąć). Przygotowane przeze mnie masło z nerkowców nie jest jednak aż tak kremowe jak te dostępne w sklepach, jeśli jednak dodasz więcej oleju nabierze ono konsystencji sklepowego masła orzechowego. Polecam wypróbować, ja uwielbiam jego smak.

      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑