Dostępne w sklepach mleka roślinne nie zachwycają składem a przy tym trzeba się naszukać zanim trafi się coś godnego uwagi. Sklepowe mleko migdałowe a może raczej jego cena zwala z nóg! Z pozostałymi roślinnymi mlekami nie jest lepiej, więc może rozsądniejszym i przede wszystkim bardziej ekonomicznym wyjściem będzie domowa produkcja?
Co prawda domowa produkcja może do najszybszych nie należy ale z drugiej strony zamiast biegać po marketach w poszukiwaniach ideału wolę zainwestować ten czas w domową produkcję. Na pierwszy ogień poszło mleko migdałowe, które powiem nieskromnie wyszło o niebo lepsze niż jego kupny odpowiednik!
Domowe mleko migdałowe
Składniki:
- Migdały 200g (blanszowane, lub pozbywamy się skórek samodzielnie)
- ok 750-800 ml wody
- Miód 2 łyżki (opcjonalnie)
- Gaza
Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy i chłodzimy. Jeśli kupiliśmy migdały ze skórką wówczas nadprogramową resztką wody z czajnika zalewamy orzechy, odstawiamy je na 10-15 minut po czym z łatwością zdejmujemy skórkę z migdałów. Orzechy pozbawione skórek przekładamy do czystego garnka (najlepiej wcześniej wyparzonego), zalewamy przestudzoną wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano orzechy wraz z wodą przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy miód (lub inny słodzik), blendujemy a na koniec przepuszczamy przez gazę.
Dokładnie odciskamy wodę z miazgi orzechowej, uzyskany płyn przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce. Ważne aby naczynia w których przygotowujemy mleko migdałowe były dokładnie umyte lub nawet wyparzone. Mleko migdałowe po kilku godzinach w lodówce może się rozwarstwić, jest to jak najbardziej naturalny proces, przed użyciem należy wstrząsnąć płyn aby ponownie zmieszać obie warstwy. Mleko migdałowe jest delikatnie kremowe i słodkawe.
Powstałą podczas produkcji mleka migdałowego miazgę orzechową wykorzystuję do zrobienia domowych fit pralinek lub bananowo-orzechowego serka, który możemy wykorzystać do naleśników lub zjeść z pieczywem. Aby przygotować serek wystarczy do miazgi orzechowej dodać dojrzałego banana(rozgniecionego widelcem), odrobinę mleka i całość dokładnie wymieszać.
Takim sposobem mamy pyszne mleko migdałowe i słodki serek do naleśników, kanapek czy placuszków śniadaniowych. Mleko świetnie sprawdza się w owsiankach, puddingu chia czy domowym migdałowym latte.
A jakie jest Twoje ulubione mleko roślinne? Robisz samodzielnie czy decydujesz się na kupne?
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz