Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

Wielkanoc za pasem więc najwyższy czas i pora na Wielkanocne inspiracje. Może zaczynam troszkę nietypowo, ale na pierwszy ogień idzie propozycja na świąteczny obiad. Przepis w 100% sprawdzony i jestem pewna, że świetnie wkomponuje się w świąteczne menu. Przygotowanie dania wymaga co prawda dwudniowej obróbki, ale nie pochłania zbyt dużo czasu oraz uwagi, więc w ferworze walki ze świątecznym pieczeniem ciast, malowaniem pisanek i sprzątaniem, przepis sprawdzi się idealnie.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mięso 1 kg (w moim przypadku łopatka wieprzowa, ale świetnie nada się również np. udziec z indyka)
  • Musztarda ostra i łagodna
  • Miód 1łyżka
  • Rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Cebula
  • Odrobina wody

suroweSposób przygotowania:

Jak już pisałam, przepis ten wymaga dwudniowej obróbki. Jednego dnia oczyszczamy mięso, nacinamy, marynujemy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia wystarczy tylko włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 180º i piec pod przykryciem ok 1,5-2 godzin. Aby przygotować marynatę do mięsa należy zmieszać po 3 łyżki musztardy ostrej i łagodnej, łyżkę miodu, sól, pieprz i ostrą paprykę. Do marynaty możemy dodać również odrobinę wody. Następnie obieramy czosnek i siekamy na niewielkie kawałki. Nacięcia w mięsie nadziewamy posiekanym czosnkiem, tak jak na zdjęciu poniżej.

surowe miesoNastępnie mięso zalewamy dokładnie marynatą, posypujemy rozmarynem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Przed pieczeniem mięso obkładamy  krążkami cebuli i do piekarnika.

zamarynowana lopatkaPo ok. 1,5-2 godzinach łopatka pieczona w musztardzie powinna być gotowa. Śmiało możemy podawać z wiosenną sałatką i delektować się rozpływającym się w ustach mięskiem. Jeśli Wasze świąteczne menu nie zostało jeszcze zamknięte serdecznie polecam ten przepis, z pewnością nie pożałujecie.

łopatka pieczona w musztardzieA Wy co planujecie w tym roku przygotować na świąteczny obiad?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:54    Średnia:3.2/5]

10 Komentarze

  1. witam!
    Czy mięso wychodzi bardzo ostre? Czy dzieciaki też dadza rade zjesc? 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      20 września 2018 at 19:01

      Moim zdaniem nie jest zbyt ostre, ale nie podawałam nigdy tego dania dzieciom. Możesz zmniejszyć ilość ostrych przypraw np. zrezygnować lub zmniejszyć porcję ostrej musztardy, paprykę ostrą zamień na słodką. Stopień ostrości to bardzo indywidualna sprawa, więc trudno w tych kwestiach doradzać. Podobny ale łagodniejszy jest przepis na indyka, zamień ostrą paprykę na więcej słodkiej i powinno być łagodniejsze mięsko http://www.smakula.pl/przepisy/dania-obiadowe/pieczen-z-indyka-na-wielkanocny-obiad/
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂

  2. Dziekuje za wspaniały przepis Miesko pyyyyszne Pozdrawiam cieplutko prosze o wiecej wspaniałych przepisów

    • SmakUla
      SmakUla

      3 kwietnia 2018 at 07:53

      Dziękuję pięknie za tak miły komentarz, zdecydowanie motywuje do dalszej pracy 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. A czy trzeba najpierw obsmażyć mięsko? Piec w rękawie czy po prostu w naczyniu żaroodpornym?

    • SmakUla
      SmakUla

      19 marca 2018 at 21:12

      Mięsa w tym przepisie nie obsmażamy.Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem (naczynie zamykamy pokrywą lub folią aluminiową). Równie dobrze łopatkę możemy piec w rękawie do pieczenia.
      Smacznego! 🙂

  4. juz dzisiaj zabieram sie za te smakowitosci 🙂 Pozdrawiam
    Ps. Jak sie nie uda to juz ja Ciebie znajde 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      21 maja 2014 at 09:36

      hmm ostatnio nie zauważyłam żeby ktoś mnie śledził, więc po cichu liczę, że mięsko się udało 🙂
      Pozdrawiam.

  5. Mięcho!!! Mięsko zawsze jest super, a w połączeniu z musztardą i miodem i moją ulubioną cebULKĄ ;D to jest wręcz idealne 😉
    Mmm palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2018 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑