Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

Wielkanoc za pasem więc najwyższy czas i pora na Wielkanocne inspiracje. Może zaczynam troszkę nietypowo, ale na pierwszy ogień idzie propozycja na świąteczny obiad. Przepis w 100% sprawdzony i jestem pewna, że świetnie wkomponuje się w świąteczne menu. Przygotowanie dania wymaga co prawda dwudniowej obróbki, ale nie pochłania zbyt dużo czasu oraz uwagi, więc w ferworze walki ze świątecznym pieczeniem ciast, malowaniem pisanek i sprzątaniem, przepis sprawdzi się idealnie.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mięso 1 kg (w moim przypadku łopatka wieprzowa, ale świetnie nada się również np. udziec z indyka)
  • Musztarda ostra i łagodna
  • Miód 1łyżka
  • Rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Cebula
  • Odrobina wody

suroweSposób przygotowania:

Jak już pisałam, przepis ten wymaga dwudniowej obróbki. Jednego dnia oczyszczamy mięso, nacinamy, marynujemy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia wystarczy tylko włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 180º i piec pod przykryciem ok 1,5-2 godzin. Aby przygotować marynatę do mięsa należy zmieszać po 3 łyżki musztardy ostrej i łagodnej, łyżkę miodu, sól, pieprz i ostrą paprykę. Do marynaty możemy dodać również odrobinę wody. Następnie obieramy czosnek i siekamy na niewielkie kawałki. Nacięcia w mięsie nadziewamy posiekanym czosnkiem, tak jak na zdjęciu poniżej.

surowe miesoNastępnie mięso zalewamy dokładnie marynatą, posypujemy rozmarynem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Przed pieczeniem mięso obkładamy  krążkami cebuli i do piekarnika.

zamarynowana lopatkaPo ok. 1,5-2 godzinach łopatka pieczona w musztardzie powinna być gotowa. Śmiało możemy podawać z wiosenną sałatką i delektować się rozpływającym się w ustach mięskiem. Jeśli Wasze świąteczne menu nie zostało jeszcze zamknięte serdecznie polecam ten przepis, z pewnością nie pożałujecie.

łopatka pieczona w musztardzieA Wy co planujecie w tym roku przygotować na świąteczny obiad?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:8    Średnia:3.3/5]
Podziel się...Share on Facebook15Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest3Email to someone

4 Komentarz

  1. juz dzisiaj zabieram sie za te smakowitosci 🙂 Pozdrawiam
    Ps. Jak sie nie uda to juz ja Ciebie znajde 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      21 maja 2014 at 09:36

      hmm ostatnio nie zauważyłam żeby ktoś mnie śledził, więc po cichu liczę, że mięsko się udało 🙂
      Pozdrawiam.

  2. Mięcho!!! Mięsko zawsze jest super, a w połączeniu z musztardą i miodem i moją ulubioną cebULKĄ ;D to jest wręcz idealne 😉
    Mmm palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑