Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

Wielkanoc za pasem więc najwyższy czas i pora na Wielkanocne inspiracje. Może zaczynam troszkę nietypowo, ale na pierwszy ogień idzie propozycja na świąteczny obiad. Przepis w 100% sprawdzony i jestem pewna, że świetnie wkomponuje się w świąteczne menu. Przygotowanie dania wymaga co prawda dwudniowej obróbki, ale nie pochłania zbyt dużo czasu oraz uwagi, więc w ferworze walki ze świątecznym pieczeniem ciast, malowaniem pisanek i sprzątaniem, przepis sprawdzi się idealnie.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mięso 1 kg (w moim przypadku łopatka wieprzowa, ale świetnie nada się również np. udziec z indyka)
  • Musztarda ostra i łagodna
  • Miód 1łyżka
  • Rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Cebula
  • Odrobina wody

surowe Sposób przygotowania:

Jak już pisałam, przepis ten wymaga dwudniowej obróbki. Jednego dnia oczyszczamy mięso, nacinamy, marynujemy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia wystarczy tylko włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 180º i piec pod przykryciem ok 1,5-2 godzin. Aby przygotować marynatę do mięsa należy zmieszać po 3 łyżki musztardy ostrej i łagodnej, łyżkę miodu, sól, pieprz i ostrą paprykę. Do marynaty możemy dodać również odrobinę wody. Następnie obieramy czosnek i siekamy na niewielkie kawałki. Nacięcia w mięsie nadziewamy posiekanym czosnkiem, tak jak na zdjęciu poniżej.

surowe mieso Następnie mięso zalewamy dokładnie marynatą, posypujemy rozmarynem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Przed pieczeniem mięso obkładamy krążkami cebuli i do piekarnika.

zamarynowana lopatka Po ok. 1,5-2 godzinach łopatka pieczona w musztardzie powinna być gotowa. Śmiało możemy podawać z wiosenną sałatką i delektować się rozpływającym się w ustach mięskiem. Jeśli Wasze świąteczne menu nie zostało jeszcze zamknięte serdecznie polecam ten przepis, z pewnością nie pożałujecie.

łopatka pieczona w musztardzie A Wy co planujecie w tym roku przygotować na świąteczny obiad?

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 80 Average: 3.2]

Komentarzy

  1. Kasia

    Ile soli dajemy do mięsa?

    • SmakUla

      W zależności jak dużo solimy na co dzień. Ja dodaję na kg mięsa ok. 0,5 łyżki soli, optymalnie 0,5-1 łyżki soli.
      Pozdrawiam 🙂

  2. elEs

    witam!
    Czy mięso wychodzi bardzo ostre? Czy dzieciaki też dadza rade zjesc? 🙂

    • SmakUla

      Moim zdaniem nie jest zbyt ostre, ale nie podawałam nigdy tego dania dzieciom. Możesz zmniejszyć ilość ostrych przypraw np. zrezygnować lub zmniejszyć porcję ostrej musztardy, paprykę ostrą zamień na słodką. Stopień ostrości to bardzo indywidualna sprawa, więc trudno w tych kwestiach doradzać. Podobny ale łagodniejszy jest przepis na indyka, zamień ostrą paprykę na więcej słodkiej i powinno być łagodniejsze mięsko https://www.smakula.pl/przepisy/dania-obiadowe/pieczen-z-indyka-na-wielkanocny-obiad/
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂

  3. Halina

    Dziekuje za wspaniały przepis Miesko pyyyyszne Pozdrawiam cieplutko prosze o wiecej wspaniałych przepisów

    • SmakUla

      Dziękuję pięknie za tak miły komentarz, zdecydowanie motywuje do dalszej pracy 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Urszula

    A czy trzeba najpierw obsmażyć mięsko? Piec w rękawie czy po prostu w naczyniu żaroodpornym?

    • SmakUla

      Mięsa w tym przepisie nie obsmażamy.Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem (naczynie zamykamy pokrywą lub folią aluminiową). Równie dobrze łopatkę możemy piec w rękawie do pieczenia.
      Smacznego! 🙂

  5. Robert

    juz dzisiaj zabieram sie za te smakowitosci 🙂 Pozdrawiam
    Ps. Jak sie nie uda to juz ja Ciebie znajde 🙂

    • SmakUla

      hmm ostatnio nie zauważyłam żeby ktoś mnie śledził, więc po cichu liczę, że mięsko się udało 🙂
      Pozdrawiam.

  6. Robacek

    Mięcho!!! Mięsko zawsze jest super, a w połączeniu z musztardą i miodem i moją ulubioną cebULKĄ ;D to jest wręcz idealne 😉
    Mmm palce lizać!

    • SmakUla

      Miło mi to słyszeć:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑