Kotlety mielone po mojemu- z piekarnika

Na początku prowadzenia bloga często dodawałam przepisy na zdrowsze alternatywy tradycyjnych dań. Były schabowe inaczej i (nie)tradycyjne mielone. Dziś czas na powrót do korzeni i aktualizację bloga o kolejne kotlety mielone po mojemu. 

Kotlety mielone z tego przepisu, są wilgotne w środku, delikatne- pomimo ostrych przypraw i super pyszne. Przynajmniej raz w tygodniu trafiają na nasz stół, bo je po prostu uwielbiamy.

Kotlety mielone po mojemu

Składniki:

  • Udka z kurczaka/ indyka 0,5 kg
  • Marchew 1 duża
  • Płatki jaglane 70g
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Sos worcester 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Przyprawy: curry, sól, pieprz, papryka słodka
  • Oliwki lub kapary 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, oczyszczamy i mielimy. Płatki jaglane zaparzamy wrzątkiem, marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach i całość łączymy z mięsem. Dodajemy przyprawy, sos worcester, oliwki oraz musztardę, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety mielone pieczemy około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podajemy z kaszą i surówką z marchewki i jabłka lub z pieczonego buraka.

Tak przygotowane kotlety mielone pomimo, iż nie są smażone wychodzą idealnie soczyste, aromatyczne i mają zdecydowanie mniej kalorii niż oryginał. Pamiętajcie że sposób obróbki cieplnej bardzo wpływa m.in na kaloryczność dania. W tym przypadku prosta zamiana smażenia kotletów na upieczenie ich w piekarniku pozwala obniżyć kaloryczność dania o około 150 kcal, a dodatek warzyw do farszu zapewnia oczekiwaną soczystość kotletów. Mam nadzieję, że kotlety mielone po mojemu przypadną Wam do gustu równie bardzo jak pozostałe przepisy z tej serii.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:2    Średnia:4/5]

Podziel się...Share on Facebook9Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

4 Komentarz

  1. O mniam, mniam!Zrobię,ale dodaj przepis na zdrowy sosik dla Babci Czesi.

    • SmakUla
      SmakUla

      6 listopada 2017 at 12:05

      Do kotletów czy pulpecików świetnie pasuje sos koperkowy. Ugotowaną włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler, kawałek cebuli, seler naciowy) miksujemy na puree, dodajemy bulion warzywny do rozrzedzenia sosu, koperek, 1-2 łyżki śmietany 12%, sól, pieprz do smaku. Mam nadzieję, że Babci posmakuje 🙂

  2. Wspaniale się prezentuja.
    Bardzo odchudzone, ale wciaż mocno apetyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑