Telefon: „Wpadniemy za godzinę na kawkę”.
Niespodziewani goście? Chyba każdy z nas miał choć raz taką sytuację? W lodówce pustki, słodkości w domu zero, nie licząc słoika z miodem, cukiernia daleko, co nam pozostaje? Gotowe ciastka i cukierki, w końcu na własnoręcznie przygotowane słodkości już chyba za późno? Niekoniecznie! Zawsze możesz sięgnąć po niezawodne ciasto francuskie. Dobra może nie jest ono super zdrowe i niskokaloryczne, ale dostępne prawie w każdym sklepie spożywczym, przygotowanie ekspresowe, a możliwości podania całe mnóstwo! Z owocami, czekoladą, konfiturą, czy po prostu posypane cukrem. Czas przygotowania 20 minut i to już z pieczeniem, wiec zostanie nam jeszcze chwilką na ogarnięcie mieszkania.
Co potrzebujemy?
- Opakowanie ciasta francuskiego,
- Żółtko,
- Konfitura, czekolada
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180º. Ciasto rozwijamy, smarujemy po całości konfiturą
i ponownie zwijamy w rulon.
Zawinięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i kroimy na ok. 3 cm paski.
Po wierzchu możemy posypać ciastka cukrem. Nasze zawijaski układamy na blaszce i do piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut lekko studzimy i czekamy na gości. Moje ekspresowe ciasteczka francuskie podałam z konfiturą żurawinową, ale można wykorzystać tu czekoladę lub ulubiony dżem.
Po tak ekspresowym przepisie nie pozostaje mi nic innego jak czekać na moich gości i miło spędzić wieczór.
Wam również życzę udanego wieczoru,
SmakUla.
Faktycznie błyskawiczny i bardzo dobry przepis, na niespodziewanych gości. Miałem taką okazję i skorzystałem, podałem je z fantazją śliwkową z Pińczowa. Jest to produkt o bardzo ciekawym smaku i aromacie, w składzie zawiera dodatek kakao co jest powodem tego efektu. Dziękuję za przepis, polecam wykorzystać tą zmianę i pozdrawiam.
W takich sytuacjach ciasto francuskie zdecydowanie jest niezastąpione 🙂