Ekspresowe ciasteczka francuskie z żurawiną

Telefon: „Wpadniemy za godzinę na kawkę”.

Niespodziewani goście? Chyba każdy z nas miał choć raz taką sytuację? W lodówce pustki, słodkości w domu zero, nie licząc słoika z miodem, cukiernia daleko, co nam pozostaje? Gotowe ciastka i cukierki, w końcu na własnoręcznie przygotowane słodkości już chyba za późno? Niekoniecznie! Zawsze możesz sięgnąć po niezawodne ciasto francuskie. Dobra może nie jest ono super zdrowe i niskokaloryczne, ale dostępne prawie w każdym sklepie spożywczym, przygotowanie ekspresowe, a możliwości podania całe mnóstwo! Z owocami, czekoladą, konfiturą, czy po prostu posypane cukrem. Czas przygotowania 20 minut i to już z pieczeniem, wiec zostanie nam jeszcze chwilką na ogarnięcie mieszkania.

Co potrzebujemy?

  • Opakowanie ciasta francuskiego,
  • Żółtko,
  • Konfitura, czekolada

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180º. Ciasto rozwijamy, smarujemy po całości konfiturą

ciasto

i ponownie zwijamy w rulon.

ciasto-zawiniete

Zawinięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i  kroimy na ok. 3 cm paski.

ciasto-zawiniete-pokrojone

Po wierzchu możemy posypać ciastka cukrem. Nasze zawijaski układamy na blaszce i  do piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut lekko studzimy i czekamy na gości. Moje ekspresowe ciasteczka francuskie podałam z konfiturą żurawinową, ale  można wykorzystać tu czekoladę lub ulubiony dżem.

ciasto-upieczone-2

Po tak ekspresowym przepisie nie pozostaje mi nic innego jak czekać na moich gości i miło spędzić wieczór.

Wam również życzę udanego wieczoru,

SmakUla.

 

 

 

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook3Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Faktycznie błyskawiczny i bardzo dobry przepis, na niespodziewanych gości. Miałem taką okazję i skorzystałem, podałem je z fantazją śliwkową z Pińczowa. Jest to produkt o bardzo ciekawym smaku i aromacie, w składzie zawiera dodatek kakao co jest powodem tego efektu. Dziękuję za przepis, polecam wykorzystać tą zmianę i pozdrawiam.

  2. W takich sytuacjach ciasto francuskie zdecydowanie jest niezastąpione 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑