Zupa dyniowa jesienny must cook

Mój patent na jesienne kolacje? Zupy! Sprawdzają się rewelacyjnie, zazwyczaj są niskokaloryczne, świetnie rozgrzewają i sycą na dość długo. Tym razem powstała zupa dyniowa czyli jesienny must cook!

W naszym domu najlepiej sprawdzają się zupy „pół krem”, czyli częściowo zmiksowane nadające aksamitnej konsystencji ale jednak pływają w niej części stałe i zawsze coś można pochrupać. Podstawowa wersja zupy jest wegańska ale równie dobrze możesz ją podrasować podsmażoną na suchej patelni piersią z kurczaka czy indyka.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • Dynia ok 400 g miąższu
  • Włoszczyzna
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir 3 cm
  • Mleczko kokosowe 3 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa kozieradka (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki i pestki słonecznika lub dyni (do podania)

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny ze szczyptą kozieradki. Z gotowego bulionu wyjmujemy warzywa, zostawiamy tylko marchewkę. Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez około 40 minut. Po tym czasie dynia powinna być już miękka i łatwo odchodzić od skórki. Dynię obieramy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do bulionu. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i delikatnie podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Podsmażone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową, dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu jeszcze z 5-10 minut. Część zupy przelewamy do blendera, miksujemy a następnie łączymy z pozostałą częścią w garnku, chyba że preferujecie zupy krem wówczas miksujemy wszystko. Podajemy ze świeżą natką pietruszki i prażonym ziarnem słonecznika, dyni lub orzechami włoskimi.

Moje ulubione dodatki do zupy dyniowej to natka pietruszki, prażone orzechy włoskie i razowe grzanki z czosnkiem, jak dla mnie kwintesencja jesieni na talerzu. Wypróbujcie koniecznie, zupa dyniowa świetnie rozgrzeje po całym dniu poza domem i umili nie jeden jesienny wieczór.

A jak to jest u Was? Lubicie dynię na talerzu czy jedynie w formie jesiennej dekoracji?

Pozdrawiam

SmakUla

Komentarzy

  1. Emma

    biorę taką w ciemno!

    • SmakUla

      nie pożałujesz! 😉

  2. Natalia

    MMmmm musi być pyszna! 😀
    A dynia najlepiej na talerzu!

    • SmakUla

      Spróbuj myślę, że Ci posmakuje 🙂 U mnie teraz czas na placki dyniowe, curry z dyni i bułeczki dyniowe 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2021 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑