Kategoria: Śniadania (Strona 4 z 6)

Krem czekoladowy z awokado

Nie wiem czy widzieliście program z Joanną Koroniewską „Tajemniczy składnik” promujący firmę Electrolux? Mi oczywiście podpowiedział niezawodny fejsbuczek, że być może zainteresuje mnie ten program i jak się domyślacie nie pomylił się co do mego gustu 😉 Szeroko zakrojona kampania reklamowa Electroluxa robi wrażenie, profesjonalny program kulinarny z ciekawą treścią i całkiem fajnymi przepisami wartymi wypróbowania. Mnie w pierwszej kolejności zaciekawił deser, prosty i zdrowy krem czekoladowy z awokado. Super sprawa dla dzieci na coś słodkiego, czekoladowego a rodzicom dającego poczucie dostarczania swoim pociechom zdrowych i wartościowych smakołyków. Spróbowałam, nieco zmodyfikowałam i zachęcam do wypróbowania.

Czytaj dalej

Placki z kaszy jaglanej śniadanie na słodko

Kasza jaglana na słodko? A czemu by nie? Placki z kaszy jaglanej podobnie jak budyń jaglany chodził za mną od dłuższego czasu. Często natrafiałam w internecie na jaglane, słodkie inspiracje, które zawsze odkładałam na później bo… to w sumie szybciej omlet zrobić, a może jednak owsiankę zjemy, a teraz jeszcze kaszę gotować… i jak się domyślacie tysiące innych wymówek 😉 A przecież kaszę możemy ugotować z wieczora a rano tylko zblendować z bananem na placki a z ciepłym mlekiem na budyń, więc duży plus za szybkość podania śniadania do tego góra owoców i przepyszne śniadanie mamy na wyciągnięcie ręki. Zatem gdy dopadną Was wątpliwości czy warto poświecić wieczorem 15 minut na ugotowanie kaszy pamiętajcie że kasza jaglana to nie tylko pyszne śniadanie ale również walory zdrowotne!

Czytaj dalej

Placki z serkiem wiejskim śniadanie na słodko

Zapowiada się piękny, słoneczny i do tego nawet ciepły weekend. Pełnia szczęścia! Nareszcie słońce, które od samego rana wywołuje szeroki uśmiech na twarzy. Idealnym dopełnieniem weekendowego poranka jest oczywiście pyszne śniadanie, zjedzone wspólnie, bez zbędnego pośpiechu. A co na śniadanie? Coś smacznego, łatwego i pożywnego. Co powiecie na placki z serkiem wiejskim na słodko?

Czytaj dalej

Jajka faszerowane na Wielkanoc bez majonezu

Chyba każdy się ze mną zgodzi, że jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych? Pisanki, kraszanki, jaja do święconki i przeróżne jajeczne dodatki zdobiące świąteczny stół. Jajka w okresie Świąt Wielkanocnych najczęściej trafiają na nasze stoły w towarzystwie majonezu. Oczywiście łyżeczka majonezu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale gdy dodamy do tego tradycyjne sałatki warzywne z sosem majonezowym, białe kiełbasy z żurkiem, pasztety i wędliny domowe i oczywiście baby i mazurki wielkanocne robi się już mocno kalorycznie. Ale małymi zabiegami możemy zredukować ilość kalorii przyswajanych podczas świątecznego śniadania. Na pierwszy ogień, czym zastąpić jaja z majonezem? Odpowiedź jest prosta, wystarczy nafaszerować jajka ulubionymi dodatkami zmieszanymi z jogurtem greckim, musztardą czy odrobiną chrzanu. Przygotowałam dla Was moje ulubione wersje jaj faszerowanych, mam nadzieję że zainspirują Was do małych wielkanocnych wariacji na ich temat.

Czytaj dalej

« Wcześniejsze posty Nowsze posty »

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑