Poszukujesz inspiracji na małą przekąskę imprezową? Co powiesz na roladki naleśnikowe? Niby zwykłe naleśniki, lecz mnogość wariacji na temat farszu czyni je całkiem niezwykłymi. Dziś przychodzę do Was z 3 różnymi farszami, z którymi możemy przygotować roladki lecz jak zwykle pamiętajcie, że jest to jedynie inspiracja a Was w kulinarnych odkryciach ograniczyć może jedynie wyobraźnia. Przepis na idealne ciasto naleśnikowe podawałam przy okazji przepisu na naleśniki ze szpinakiem, niezmiennie jest to mój nr 1. No to zaczynamy!
Roladki naleśnikowe z serkiem kozim i karmelizowaną gruszką
Składniki:
- Ser kozi do smarowania 125g
- Gruszka 1 średniej wielkości
- Miód lub cukier brązowy 2 łyżki
- Ocet balsamiczny 1 łyżka
- Pestki słonecznika 2-3 łyżki
- Kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlewamy odrobinę wody, dodajemy pokrojoną drobno gruszkę, cukier lub miód, ocet balsamiczny, wszystko razem podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Gruszkę pozostawiamy na patelni do momentu aż lekko zmięknie a sos się zredukuje. Gruszkę lekko studzimy a następnie mieszamy z serkiem kozim i prażonym ziarnem słonecznika. Tak przygotowanym farszem smarujemy placek naleśnika, posypujemy kiełkami rzodkiewki po całym naleśniku i dość ścisło zawijamy. Rulon kroimy na 3-4 centymetrowe roladki naleśnikowe.
Roladki naleśnikowe z serkiem ricotta i kurczakiem
Składniki:
- Ser ricotta 1/2 opakowania
- Koperek pęczek
- Pierś z kurczaka
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- Rukola
- Papryka
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostra i smażymy na suchej patelni. W między czasie ser ricotta mieszamy z drobno posiekanym koperkiem, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub mieszanką „zioła zamiast soli”. Paprykę pozbawiamy gniazda niesiennego i kroimy w cienkie paski. Placek naleśnika smarujemy serem ricotta, posypujemy rukolą (pamiętajmy aby brzegi naleśnika posmarowane serkiem pozostawić bez dodatków, ułatwi to sklejenie naleśników), ok 3cm od brzegu naleśnika układamy plasterki papryki oraz paski usmażonego kurczaka. Całość dość ścisło zawijamy i kroimy na 3-4cm roladki.
Roladki naleśnikowe z guacamole i kurczakiem
Składniki:
- Awokado
- Czosnek 2 ząbki
- Sok z cytryny 1-2 łyżki
- Suszone pomidory 5-7 szt
- Pierś z kurczaka
- Rukola
- Papryka
Sposób przygotowania:
Do blendera wkładamy miąższ awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory (bez zalewy) i sok z cytryny. Do guacamole najlepiej wykorzystać awokado typu Hass, jest najpyszniejsze! Tak przygotowaną pastą smarujemy placek naleśnika, posypujemy rukolą, ok. 3 cm od brzegu naleśnika układamy plasterki papryki oraz paski usmażonego kurczaka. Całość dość ścisło zawijamy i kroimy na 3-4 cm roladki.
Przedstawiłam Wam 3 pomysły na przygotowanie farszu, które ostatnio wykorzystałam podczas spotkania ze znajomymi, a tak naprawdę możliwości jest znacznie więcej. Roladki naleśnikowe możemy przygotować wykorzystując np. ulubione orzechy, wymienić zestaw warzyw, lub przygotować całkiem warzywną wersję, serek ricotta możemy zastąpić zwykłym kanapkowym, serem feta czy przygotować sos pomidorowy. Decyzja należy tylko do Was, dajcie znać jakie opcje smakowe najbardziej do Was przemawiają.
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz