Dziś mecz, więc przydałaby się jakaś propozycja na pożywną kolację, aby mieć siłę kibicować. Placki z cukinią i łososiem to danie, które możemy zaserwować w porze obiadowej jak również podać na zimno jako kolację. Do tego talerz chrupiących warzyw, dip z jogurtu greckiego i możemy kibicować! To co, kto chętny na placki z cukinią i łososiem?
Składniki:
- Kasza gryczana biała 100g
- Cukinia 1 szt
- Łosoś wędzony 100g
- Mąka 2 łyżki (u mnie z amarantusa)
- Jajka 2 szt
- Cebula mała
- Sól odrobina
- Pieprz
- Koperek pęczek
- Olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu. Cukinię ścieramy na średniej wielkości oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Proponuję nie przesadzać z solą, gdyż łosoś doda słonego smaku plackom. Gdy cukinia puści wodę, dokładnie ją odciskamy i odlewamy wodę. Na patelnię przekładamy cebulę oraz łososia wędzonego pokrojonego w drobną kostkę. Podsmażamy chwilę, aż cebula lekko się zeszkli. Zawartość patelni przekładamy do miseczki z odciśniętą cukinią, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, 2 jajka, mąkę, drobno posiekany koperek oraz delikatnie przyprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub inny do smażenia, wykładamy po łyżce farszu, lekko rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na złoto.
Placki podajemy z jogurtem greckim, koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodatkowo przed podaniem, placki z cukinią możemy udekorować drobno posiekanym łososiem. Kolacja świetnie skomponuje się z sałatką z miksu sałat i rzodkiewki. Tak przygotowani możemy zasiadać przed telewizor 😉 Miłego kibicowania!
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz