Co zrobić by zwykły kurczak zachwycił? Dodać chilli i ocet balsamiczny, działa! Pieczony kurczak na ostro z sosem cebulowym zachwycił mojego Męża a to już nie lada wyzwanie. U niego pieczony kurczak jest zawsze na straconej pozycji. Gdy tylko ma możliwość rezygnuje z kurczaka w takiej formie, a gdy możliwości nie ma to wtedy już ja muszę się nagłowić jak tu mięcho podać by tym razem posmakowało. A zatem gdy w domu macie kurczakowych antyfanów a przy tym miłośników ostrości tym przepisem traficie w samo sedno 🙂
Składniki:
- 0,5 kg kurczaka (podudzia)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza (sok)
- 1 spore chilli
- łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy (mile widziana ostra)
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy, łyżkę miodu, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżeczkę musztardy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka, gdy lekko zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie chwilę podsmażamy całość. Otrzymanym sosem marynujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Następnego dnia kurczaka pieczemy ok. 1,5 godziny. Co pewien czas przewracamy mięso i polewamy sosem dzięki czemu skórka pięknie nam się zapiecze na złotobrązowy kolor.
Kurczak pieczony na ostro z sosem cebulowym świetnie komponuje się z chrupiącą surówką z kalarepy, która łagodzi delikatne ostrości. Tak przygotowany kurczak ma w sobie wszystko, delikatną słodycz, odrobinę pikanterii i pyszny sos na bazie cebuli i chilli. Banalny kurczak nabiera niebanalnego smaku.
Pomysł na odrobinę urozmaicony niedzielny obiad jest, teraz pozostaje tylko przygotować danie. Piekąc kurczaka lubię wrzucić kilka dodatkowych kawałków, które następnego dnia obieram od kości i wykorzystuję do sałatki w pracowniczym lunchboxie. Dwie pieczenie na jednym ognie i to lubię najbardziej! 😉
A w Ty w jaki sposób najchętniej przygotowujesz kurczaka?
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz