Kotlety z kaszy gryczanej

Jak często jecie kaszę? W jakiej formie lubicie najbardziej? Po kilka istotnych informacji na temat kaszy oraz przepis na kotlety z kaszy gryczanej zapraszam do dalszej części wpisu.

Kasze to ważny składnik naszej diety, są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które podczas trawienia stopniowo uwalniają cukier do krwi zapobiegając nagłym skokom insuliny. Stopniowo rozkładany cukier oraz zawartość błonnika powoduje, że kasze sycą na dłużej co istotne jest zwłaszcza przy dietach odchudzających. Kasze zawierają również sporo żelaza, co prawda nieco słabiej przyswajalnego niż to pochodzące z mięsa. Warto wiedzieć, że świetnym sposobem na poprawienie jego przyswajalności jest łączenie żelaza z produktami bogatymi w witaminę C. Zatem jedząc kasze warto je łączyć z surówkami z kapusty kiszonej, dodać natkę pietruszki lub przygotować sałatkę z papryką.

Co fantastycznego daje nam królowa dzisiejszego przepisu? Kasza gryczana to przede wszystkim źródło białka roślinnego, dostarcza nam witamin z grupy B oraz wit. PP a także minerały m.in wapń, magnez, fosfor, potas. Kasza gryczana działa odkwaszająco na nasz organizm, nie zawiera glutenu a także dostarcza więcej błonnika niż ryż czy makaron. Dość teorii czas na praktykę, zachęcam do wypróbowania przepisu na kaszę gryczaną w nieco innej odsłonie!

z-kaszy-gryczanej-placki

Składniki:

  • Kasza gryczana 200g
  • Twaróg półtłusty 300g
  • Jajko 1 szt
  • Natka pietruszki pęczek
  • Mąka np. orkiszowa 1 łyżka
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Zarodki pszenne do obtaczania
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, lekko studzimy a następnie przekładamy do blendera. Do pojemnika blendera dodajemy również twaróg półtłusty, wbijamy jedno jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy w zarodkach pszennych i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy jako dodatek do mięs (najlepiej sprawdzi się gulasz mięsny) lub samodzielnie z dodatkiem domowego ketchupu.

placki-z-gryczanej-kaszy

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej krążył mi po głowie od jakiegoś czasu, przygotowanie przyśpieszył biedronkowy przepis, który lekko zmodyfikowałam. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie pasują do jesiennej kuchni. Sycą na długo i genialnie komponują się z rozgrzewającymi gulaszami mięsnymi lub grzybowymi. Mogą być zjadane również bez mięsnego dodatku, a w zamian maczane w dobrej jakości ketchupie lub sosie jogurtowo czosnkowym.

Pozdrawiam

SmakUla.

Komentarzy

  1. Tadzik

    Wyszło pyszne! Fajna alternatywa na obiad 😉 Co prawda zastąpiłem zarodki bułką tartą z racji braku w sklepie 😛 U mnie masa wyszła trochę rzadka, więc dodałem trochę bułki tartej do środka aby można było formować kotlety. Masz jakieś inne sposoby na zagęszczanie takich mas?

    • SmakUla

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Co do zagęszczaczy zazwyczaj dodaje wspomniane zarodki pszenne, otręby owsiane, popping z amarantusa lub płatki jaglane błyskawiczne (bardzo fajnie zagęszczają). Można też dodać troszkę więcej mąki. Zarodki dostaniesz z pewnością w carrefourze, pozdrawiam 🙂

  2. Ola

    Mmmm, uwielbiam takie wersje kotletów:)

  3. Scandale

    Kaszę gryczaną uwielbiam za jej naturalny smak którego jeszcze wielu nie docenia. A przy okazji jest bardzo zdrowa. Polecam

    • SmakUla

      U mnie zwłaszcza jesienią kasza gryczana staje się częstym obiadowym gościem. Pyszna i zdrowa 🙂
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

  4. catuaba

    nie wiem jak kiedyś mogłam nie lubić gryczanej 🙂 teraz ją uwielbiam i potrafię jeść bez niczego, jest pyszna 🙂 więc i na takie kotleciki mam ochotę, nigdy nie jadłam ale wypróbuję 🙂 a gdzie mogę dostać te zarodki pszenne? czy mogę zamiast tego użyć czegoś innego? 🙂

    • SmakUla

      Zarodki pszenne kiedyś można było kupić nawet w biedronce, teraz zazwyczaj kupuje w większych marketach (tesco, carrefour) lub osiedlowych sklepikach. Najłatwiej dostępne są z firmy Sante, zastąpić możesz np. bułką tartą, ale wiadomo zarodki mają więcej wartości odżywczych. W tym poście znajdziesz więcej informacji na ich temat https://www.smakula.pl/przepisy/omlet-na-slodko-z-zarodkami-pszennymi/#post-1565

      Pozdrawiam 🙂

      • catuaba

        naprawdę? 🙂 nie zwróciłam widocznie nigdy uwagi 🙂 super, muszę koniecznie wypróbować bo nie miałam nigdy okazji 🙂 nie no właśnie bułka tarta się chowa przy tym z pewnością 🙂 serdeczne dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2021 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑