Cukinie są coraz tańsze więc warto korzystać! Ostatnio w sklepie w moje ręce wpadła okrągła cukinia, która prezentuje się niezwykle uroczo. I tak ni stąd ni zowąd powstała cukinia faszerowana na obiad. 

Są tu jeszcze jacyś fani cukinii? Ja lubię w każdej postaci  zarówno pieczonej, grillowanej, faszerowanej czy w formie cukiniowego makaronu. Cukinia jest idealna do wszystkiego, więc po takich zakupach nie pozostało mi nic innego jak opróżnić zakątki lodówki i zabrać się za szykowanie farszu do cukinii.

Składniki:

  • Cukinia okrągła 3 szt
  • Mięso z kurczaka 250g
  • Oliwki spora garść
  • Suszone pomidory 5 szt
  • Ryż 50g
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czubryca czerwona
  • Sos: koncentrat pomidorowy, woda, mleczko kokosowe, woda, czubryca czerwona, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Z cukinii odcinamy kapelusz i wydrążamy miąższ. Wydrążone cukinie układamy w lekko natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Otrzymany miąższ cukinii siekamy drobno i odkładamy do miski. W misce umieszczamy również ugotowany ryż, posiekane lub zmielone mięso drobiowe oraz pokrojone drobno oliwki i suszone pomidory. Całość  doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką oraz czubrycą czerwoną i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy podpieczone cukinie i zapiekamy około 20-30 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg i cukinie przykrywamy kapelusikami. Do tego tylko sos i cukinia faszerowana na obiad gotowa.

W garnuszku przygotowujemy również sos na bazie koncentratu pomidorowego, wody, mleczka kokosowego oraz przypraw. Sos gotujemy chwilę aby nabrał gęstszej konsystencji, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Kremowym pomidorowym sosem polewamy cukinie tuż przed podaniem.

Jeśli okaże się że zostało Wam trochę farszu uformujcie kotleciki i upieczcie na blaszce w piekarniku, będą super na obiad kolejnego dnia.

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]