Jak ratować się w chłodne wieczory? To proste! Zupy, zupy i jeszcze raz zupy! Dziś zupa pieczarkowa w 20 minut, przygotujesz ją ekspresowo. Świetnie sprawdzi się w roli kolacyjnego lekkiego, ale sycącego posiłku jak również może być elementem dwudaniowego obiadu. Wersja podstawowa jest bezmięsna lecz spokojnie można ją urozmaicać.

Składniki:

  • Pieczarki 6 średnich sztuk
  • Cebula 1 mała
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Ziemniak 1 szt
  • Marchewka 1 szt
  • Woda 0,7 l
  • Cząber
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietana 12%

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy w garnuszku na łyżce oleju rzepakowego. Przyprawiamy cząbrem (ok. 1 łyżeczka), dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę w talarki, całość mieszamy. Warzywa zalewamy wodą ok. 700 ml i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku curry, solą, pieprzem, rozmarynem, dodajemy łyżkę śmietany 12%. Zupę możemy wzbogacić podsmażoną na suchej patelni  piersią z kurczaka. Ziemniaka możemy wymienić na makaron lub kaszę, pełna dowolność.

Zupa jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Cząber i rozmaryn idealnie współgrają z pieczarkami, dając niesamowity aromat zupie. Zupa pieczarkowa będzie idealna na przedświąteczne postne dni czy zimowe, mroźne wieczory.

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się...Share on Facebook6Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone