Twarożek ze szczypiorkiem wiosenne śniadanie!

W końcu jest ciepło!

Wiosna w pełni a temperatury na ten tydzień zapowiadają się już całkiem wakacyjnie. Taka pogoda, aż zachęca do przygotowywania lżejszych posiłków, korzystania z pachnących, świeżych warzyw i towarzystwa wszelakiej zieloności podczas posiłków. Nie wspomnę już o błogim odpoczynku na powietrzu i korzystaniu z promieni słonecznych. Mi udało się w weekend spędzić kilka chwil na balkonowym relaksie z książką. Akumulatory podładowane a dziś zapraszam Was na wiosenne śniadanie, w roli głównej twarożek ze szczypiorkiem.

skladniki

Składniki, których potrzebujesz:

  • Kostka chudego twarogu
  • Jogurt naturalny
  • Pęczek szczypiorku
  • Przyprawy: sól, pieprz lub suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Sposób przygotowania:

Twarożek rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz pokrojony drobno szczypiorek. Jeśli twarożek wyszedł za suchy dodajemy jogurt i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję również odstawić sól i pieprz a w zamian doprawić twarożek mieszanką przypraw – suszone pomidory, bazylia i czosnek granulowany. Do twarożku ze szczypiorkiem chętnie dodaję też rzodkiewki, pomidorki koktajlowe czy zielonego ogórka. Tym razem wersja podstawowa w ramach „wietrzenia” lodówki ale Was zachęcam do korzystania w pełni z wiosennych smaków!

kanapka twarożek

Tego typu śniadanie dostarcza nam pełnowartościowego białka, jest lekkostrawne i niskokaloryczne 100g twarogu chudego to 99 kcal. Pomimo niewielkiej zawartości kalorycznej, twaróg na długo pozostawia uczucie sytości. Warto też pamiętać, że twaróg, biały ser jest najmniej wartościowym źródłem wapnia pośród nabiału, gdyż w procesie produkcji większość wapnia pozostaje w serwatce, która jest odsączana. Zatem aby wzbogacić twaróg w wapń należy dodać do niego jogurt naturalny czy maślankę.

skladniki2

Wykonanie twarożku ze szczypiorkiem nie zajmuje nawet 5 minut a śniadanie o niebo lepsze, zwłaszcza z domowym, świeżo upieczonym, chlebem na zakwasie. Tak, tak bo od pewnego czasu pieczemy własny chleb żytni. Gdy tylko dopracujemy proporcje z pewnością podzielimy się przepisem.

Przepis prosty, smaczny i zdrowy.

Pozdrawiam wiosennie

SmakUla.

 

[Głosów:2    Średnia:3/5]
Podziel się...Share on Facebook8Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

9 Komentarze

  1. Brawo. Gratulacje dla autora

  2. mmm, pychota, uwielbiam takie śniadanka, tym bardziej ze swojskim chlebkiem 😉
    często robię także ser biały z pomidorkami, cebulką lub szczypiorkiem, jogurtem i przyprawkami w formie sałatki, bez pieczywka 🙂 (fajnie smakuje też z kukurydzą, jeśli ktoś nie liczy kalorii)

  3. Wygląda fantastycznie. Nie ukrywam, że aż zgłodniałem, a śniadanie dopiero przede mną 🙂 Pozdrawiam

  4. Często takie twarożki robię, są pyszne i zdrowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑