Tarta na migdałowym spodzie bez pieczenia

Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. Dla wielu osób dzień ten oznacza bezkarne pałaszowanie pączków, faworków i innych słodkości, których na co dzień raczej staramy się unikać. Tłumaczymy się tradycją i sięgamy po kolejnego pączusia a przecież zgodnie z tradycją wystarczy zjeść zaledwie jednego by zapewnić sobie pomyślność na cały rok 😉 Ale zamiast odwodzić Was od pomysłu jedzenia pączków w Tłusty Czwartek może podpowiem co robić żeby jednak ten dzień stał się nieco zdrowszy.

Jak przetrwać Tłusty Czwartek?

1. Słodkości na ten dzień przygotuj samodzielnie– zdecydowanie zdrowiej i przynajmniej wiesz co jesz.

2. Podczas przygotowywania pączków/ faworków warto dodać do ciasta odrobinę octu lub spirytusu, dzięki temu nasze wypieki nie będą nasiąkały tak mocno tłuszczem. Dodajemy ok. 2 łyżeczki na kilogram mąki. Kieliszek octu lub spirytusu możemy dodać również do oleju, wpłynie to na mniejsze nasiąkanie pączków tłuszczem.

3. Nasze babcie przygotowując pączki obgotowywały je w wodzie, odsączały a następnie smażyły. Dzięki temu pączki nie chłonęły tyle tłuszczu.

4. Usmażone pączki czy faworki odsączamy na ręczniku papierowym.

5. Jeśli zdecydujemy się na kupne pączki wybierzmy te jaśniejsze, które krócej zażywały kąpieli fryturowej.

6. A jeśli pączki i faworki to zupełnie nie Wasza bajka to mam nadzieję, że zainteresuje Was przepis na tartę na migdałowym spodzie bez pieczenia idealna na Tłusty Czwartek a w znacznie zdrowszej wersji!

tarta spod

Tarta na migdałowym spodzie bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g łuskanych migdałów
  • 200g suszonych śliwek
  • ok 6 łyżek wiórków kokosowych
  • Łyżka kakao
  • Tabliczka białej czekolady
  • Serek mascarpone
  • Owoce np. winogrona
  • Płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

W blenderze miksujemy migdały, przesypujemy je do miski. Następnie blendujemy śliwki wraz z wiórkami kokosowymi i łyżką kakao. Wszystkie zmiksowane składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jak kruche ciasto. Otrzymaną masę rozprowadzamy równomiernie w formie do tarty. Jeśli podczas rozprowadzania ciasto za bardzo się lepi, zwilż dłonie mokrą wodą, ułatwi to zdecydowanie rozłożenie ciasta w formie. Tak przygotowany spód odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Do przygotowania kremu potrzebujemy białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu czekoladę łączymy z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy na migdałowy spód, układamy przekrojone na pół winogrona bezpestkowe a na koniec posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Tarta na migdałowym spodzie gotowa!

tarta na migdałach

Przepis na spód migdałowy pochodzi z bloga zdrowe odżywianie. Przepis przypadł mi do gustu więc polecam dalej. Na blogu znajdziecie również bardziej dietetyczną wersję wierzchu do tarty ale z racji Tłustego Czwartku zdecydowałam się zaproponować Wam małe, czekoladowe szaleństwo. Kawałek domowej tarty za sprawą bogatego w same dobre składniki spodu nasyci na pewno na dłużej niż pączek i jego puste kalorie. Migdały dostarczą nam jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, magnezu i błonnika a śliwki zadbają o porządną dawkę witaminy A. Tak przygotowana tarta na migdałowym spodzie zaspokoi naszą potrzebę słodkości w dzień rozpusty i świetnie zastąpi drugie śniadanie.

A jak Wy radzicie sobie w Tłusty Czwartek?

Pozdrawiam

SmakUla

  

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook11Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

1 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑