Sezon na figi trwa więc aż żal nie skorzystać. Właśnie teraz możemy bez większego problemu dostać w sklepach świeżutkie i słodkie figi, idealne na kanapkę, do deseru czy sałatki. Ja  korzystam jak mogę, więc były figi do owsianki, na kanapce z serem plesniowym a dziś postawiłam na połączenie mistrz czyli sałatka z halloumi i figami podana na rukoli. Dlaczego warto sięgać po figi? Jest to źródło składników mineralnych, figi dostraczają między innymi magnezu, potasu, fosforu czy wapnia a także witamin z grupy B oraz A i C. Figi są niskokaloryczne, 100g zawiera jedynie 74 kcal, dostarczają błonnika dzięki czemu usprawniają pracę jelit a także wpływają na poprawę odporności.

Za sprawą wapnia i fosforu wzmacniają kości, a ze względu na sporą zawartość potasu zalecane są osobom z nadciśnieniem. Sezon na świeże figi trwa do października, więc warto wrzucić kilka sztuk do koszyka podczas zakupów i przygotować z nich coś pysznego. Moja propozycja na dziś to sałatka z halloumi i figami, ser halloumi możecie wymienić np. na ser kozi.

Składniki na 4 porcje:

  • Ser halloumi 220g
  • Figa świeża 8 szt
  • Rukola

–sos–

  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Miód 1 łyżeczka
  • Oliwa 2 łyżki
  • Mięta ok 10 posiekanych listków

Sposób przygotowania:

Ser kroimy w plastry około 0,5 cm, układamy na suchej patelni i smażymy do momentu ładnego zarumienienia z obu stron. Jeśli dysponujemy patelnią grillową ser możemy również zgrillować. W między czasie myjemy rukolę i układamy ją na talerzu. Figi dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki, układamy na rukoli. Całość polewamy sosem. Na wierzch naszej sałatki układamy plastry ciepłego sera i pałaszujemy.

Uważam, że figi idealnie komponują się z wszelkimi serami pleśniowymi, serem kozim czy właśnie grillowanym lub pieczonym halloumi. Słodko- słony smak z orzechową rukolą i cytrusowym derssingiem to zdecydowanie mój smak. Podczas zakupów wybierajcie owoce o nienaruszonej skórce, świeże, jędrne, gdyż figi dość szybko się psują.

A jak to jest u Was? Do czego wykorzystujecie figi, stawiacie na połączenia słodkie czy wytrawne?

Pozdrawiam,

SmakUla.

[Głosów:3    Średnia:2.7/5]

Podziel się...Share on Facebook20Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone