Zimowy poranek, w domu unosi się zapach pieczonych jabłek i cynamonu czy można sobie wymarzyć lepszy początek dnia? Zima zdecydowanie sprzyja śniadaniom na ciepło. W tygodniu pracy co rano gości u nas miseczka owsianki z orzechami i owocami ale w weekend stawiamy na bardziej wymyślne doznania smakowe. No może trochę przesadziłam z tymi wymyślnymi śniadaniami, bo przepis, który chce Wam przedstawić jest banalnie prosty ale nie przeczę, smak powala! To co gotowi? Pieczona jaglanka z jabłkiem i cynamonem poleca się na zimowy weekend 😉

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • Pomarańcza
  • Cynamon
  • Olej koksowy
  • Jajko szt 1
  • Miód
  • Siemię lniane
  • Orzechy nerkowca
  • Płatki migdałowe

pieczona-jaglanka

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą, następnie wrzątkiem i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę oleju kokosowego i całość mieszamy. W miedzy czasie sparzamy pomarańczę, ścieramy z niej łyżeczkę skórki oraz wyciskamy sok. Do ugotowanej kaszy dodajemy skórkę pomarańczy oraz żółtko jaja utarte z łyżeczką miodu. Na patelnię wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, dodajmy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę, prażymy całość do miękkości. Białko ubijamy z odrobiną soli na pianę i łączymy z kaszą. W kokilce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kaszy, posypujemy cynamonem, na to wykładamy owoce, posypujemy odrobiną cynamonu a na koniec pozostała część kaszy. Na wierzch układamy orzechy nerkowca, płatki migdałów czy inne ulubione orzechy. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Zapach jest nieziemski!

pieczona-jaglanka-2

Takie śniadanie świetnie rozgrzewa, dobrze syci a do tego zapach w mieszkaniu pozostaje na długooo ♥ Pieczona jaglanka z jabłkiem to też taki mój mały powrót do czasów dzieciństwa. U Was też jadało się zapiekankę ryżową z jabłkiem? Pieczona jaglanka to jej zdrowsza wersja, zwłaszcza teraz w okresie zimowym warto sięgać po kaszę jaglaną, która ma właściwości antywirusowe i osuszające.

pieczona-jaglanka-2

Więcej o walorach kaszy jaglanej pisałam przy okazji wpisu o jaglanych plackach śniadaniowych. Oczywiście wartym uwagi jest również cynamon i jego właściwości przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Cynamon jest przyprawą rozgrzewającą dlatego też najchętniej sięgamy po niego jesienią i zimą. Cynamon ze względu na zawartość olejku cynamonowego pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyśpiesza metabolizm oraz usprawnia proces trawienia. Cynamon działa również rozkurczowo, zatem zaleca się picie naparu przygotowanego z łyżeczki cynamonu, łyżeczki miodu oraz cytryny gdy dopadną nas bóle brzucha lub problemy trawienne. Uwielbiam dodawać cynamon do domowych ciasteczek owsianych, aromatycznej kawy czy koktajlu owocowego. Ostatnio wykorzystuję go również jako dodatek do domowych peelingów oraz maseczek na twarz, świetna sprawa aczkolwiek należy uważać cynamon jest również silnym alergenem.

A jak to jest z Wami? Lubicie cynamon? Do czego najczęściej dodajecie?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook69Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest3Email to someone