Ostatnio na blogu często pojawiały się małe przekąski, zatem dziś pora na coś nieco większego. Czas na danie obiadowe a dokładnie kieszonki z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami podane z sosem pomidorowym o intensywnie ziołowym smaku. Mam nadzieję, że lubicie tego typu dania?
Składniki:
- Pierś z kurczaka (2 pojedyncze)
- Szpinak mrożony 4 brykiety
- Suszone pomidory 4 szt
- Czosnek 2-3 ząbki
- Bazylia świeża
- Passata pomidorowa
- Przyprawy: sól himalajska, pieprz kolorowy, papryka słodka, czubryca czerwona, zioła prowansalskie
- Mozzarella
- Cukinia
- Olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i wąskim, długim nożem nacinamy mięso wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstały kieszonki. W między czasie rozmrażamy szpinak, a suszone pomidory kroimy w kostkę. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię w długie plastry, które lekko obsmażamy z obu stron na patelni posmarowanej olejem kokosowym by delikatnie zmiękły.
Kieszonki z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką a następnie faszerujemy szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na patelni, użytej do przygotowania cukinii, obsmażamy kieszonki z kurczaka, po ok. 1,5 minuty z każdej ze stron. Na tak przygotowane kieszonki układamy po plasterku mozzarelli i dokładnie owijamy całość plastrami cukinii.
Następnie na patelnię wlewamy połowę butelki passaty pomidorowej, doprawiamy do smaku i chwilę podgrzewamy. Ja zdecydowałam się na doprawienie passaty ziołami prowansalskimi, czubrycą czerwoną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nieco zredukowaną passatę pomidorową przelewamy do naczynia żaroodpornego, układamy kieszonki z kurczaka, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową aby zarumienić ładnie wierzch kieszonek. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Kieszonki z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami świetnie smakują z makaronem typu tagliatelle. Soczysta pierś z kurczaka z intensywnie pomidorowo-ziołowym sosem idealnie współgrają. Danie pomimo dość złożonego opisu przygotowania jest bardzo proste i w większości „robi się samo”.
Już jutro Dzień Matki, więc zaprośmy Mamy na pyszny, własnoręcznie przygotowany obiad i miło spędźmy wspólnie czas. Kieszonki z kurczaka idealnie sprawdzą się podczas takich uroczystości, gdy mięso wstawimy do piekarnika zdążymy pięknie udekorować stół i przygotować się na przybycie Mamy. Miłego świętowania!
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz