Ostatnio na blogu często pojawiały się małe przekąski, zatem dziś pora na coś nieco większego. Czas na danie obiadowe a dokładnie kieszonki z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami podane z sosem pomidorowym o intensywnie ziołowym smaku. Mam nadzieję, że lubicie tego typu dania?

Składniki:

  • Pierś z kurczaka (2 pojedyncze)
  • Szpinak mrożony 4 brykiety
  • Suszone pomidory 4 szt
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Bazylia świeża
  • Passata pomidorowa
  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz kolorowy, papryka słodka, czubryca czerwona, zioła prowansalskie
  • Mozzarella
  • Cukinia
  • Olej kokosowy

faszerowana-piers-z-kurczaka

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i wąskim, długim nożem nacinamy mięso wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstały kieszonki. W między czasie rozmrażamy szpinak, a suszone pomidory kroimy w kostkę. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię w długie plastry, które lekko obsmażamy z obu stron na patelni posmarowanej olejem kokosowym by delikatnie zmiękły.

Kieszonki z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką a następnie faszerujemy szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na patelni, użytej do przygotowania cukinii, obsmażamy kieszonki  z kurczaka, po ok. 1,5 minuty z każdej ze stron.  Na tak przygotowane kieszonki układamy po plasterku mozzarelli i dokładnie owijamy całość plastrami cukinii.

Następnie na patelnię wlewamy połowę butelki passaty pomidorowej, doprawiamy do smaku i chwilę podgrzewamy. Ja zdecydowałam się na doprawienie passaty ziołami prowansalskimi, czubrycą czerwoną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nieco zredukowaną passatę pomidorową przelewamy do naczynia żaroodpornego, układamy kieszonki z kurczaka, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową aby zarumienić ładnie wierzch kieszonek. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

piers-z-kurczaka-faszerowana

Kieszonki z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami świetnie smakują z makaronem typu tagliatelle. Soczysta pierś z kurczaka z intensywnie pomidorowo-ziołowym sosem idealnie współgrają. Danie pomimo dość złożonego opisu przygotowania jest bardzo proste i w większości „robi się samo”.

Już jutro Dzień Matki, więc zaprośmy Mamy na pyszny, własnoręcznie przygotowany obiad i miło spędźmy wspólnie czas. Kieszonki z kurczaka idealnie sprawdzą się podczas takich uroczystości, gdy mięso wstawimy do piekarnika zdążymy pięknie udekorować stół i przygotować się na przybycie Mamy. Miłego świętowania!

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook8Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone